hirdetés

Ha valakit érdekelnek az igazi gáz- és áramárak

Szerdán a kormány energia-veszélyhelyzetet hirdetett és hét pontból álló intézkedési tervet fogadott el, ennek részeként augusztus 1-jétől csak a lakossági átlagfogyasztás mértékéig biztosítja a rezsicsökkentéssel limitált gáz- és áramárat - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón.
hirdetés

Németh Szilárd, a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos a kormányinfón elmondta, hogy egy átlagfogyasztó, “rezsivédetten”, 7750 forintot fizet havonta a villanyért. Ha nem lenne rezsicsökkentés, ez 50 833 forint lenne. Jelenleg egy átlagfogyasztó 15 833 forintot fizet havonta a gázért, rezsicsökkentés nélkül ez 131 441 forint lenne – tette hozzá a politikus. Németh Szilárd számítása szerint tehát a többletfogyasztás ára áram esetében hat és félszeresre növekedik, a gázár esetében pedig majd nyolc és félszeresére. Gulyás Gergely szerint az áremelkedés oka a háború.

A jelenlegi háborús energiaválságban “egész egyszerűen nem fér bele”, hogy mindenki korlátlanul kapja a csökkentett árú gázt és áramot.
A gázár esetében nagyon megbicsaklik ez a logika, hiszen január 22-én már magasabb volt a gáz ára, mint most és mint egész pontosan tudható a háború február 24-én kezdődött.

Forrás: ycharts.com

Inkább az az igazság, hogy január 22-én még az országgyűlési választások előtt voltunk és akkor még az volt a legfontosabb jelszó, hogy a Fidesz megvédi a rezsicsökkentést, szemben az ellenzékkel. A politikus füllentőkkel szemben a valóság az, hogy a gázár tavaly nyáron kezdett el emelkedni, miután elmúlt a pandémia és a gyárak újra teljes kapacitásban kezdtek el termelni.

Forrás: ycharts.com

A gázárhoz képest az áramár esetében a kormány már közelebb áll a valósághoz. Az elmúlt egy hónapban körülbelül kétharmaddal nőtt a tarifa.

Forrás: HUDEX

E területen azért színezi a képet, hogy az áram körülbelül 70 százalékát megtermeljük magunk, az import aránya a legrosszabb hónapokban sem haladja meg a 33 százalékot. A rezsicsökkentést 2013-ban vezette be a Fidesz. Azóta az energiaárak összességében hét és félszeresére emelkedtek.

Forrás: Ipari Energiafogyasztók Fóruma

Németh Szilárd tehát nagy átlagban nézve jó számokat közölt. Ami kevésbé érthető, hogy biztos jó politika volt-e majd 10 évig elhitetni az emberekkel az olcsó energia mítoszát, majd egyszerre rájuk zúdítani a pucér valóságot. Aztán további kérdés, hogy eddig azt mondta a Fidesz, kiváló szerződéseket kötöttünk Oroszországgal. Ennek semmiféle árelőnye nem látszik a Németh Szilárd által közölt számokban. És persze hol van a saját termelés ár és költség kedvezménye, ami az áram esetében nagyon komoly tétel lehetne.

hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo