Ha valakit érdekelnek az igazi gáz- és áramárak

Szerdán a kormány energia-veszélyhelyzetet hirdetett és hét pontból álló intézkedési tervet fogadott el, ennek részeként augusztus 1-jétől csak a lakossági átlagfogyasztás mértékéig biztosítja a rezsicsökkentéssel limitált gáz- és áramárat - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón.

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Németh Szilárd, a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos a kormányinfón elmondta, hogy egy átlagfogyasztó, “rezsivédetten”, 7750 forintot fizet havonta a villanyért. Ha nem lenne rezsicsökkentés, ez 50 833 forint lenne. Jelenleg egy átlagfogyasztó 15 833 forintot fizet havonta a gázért, rezsicsökkentés nélkül ez 131 441 forint lenne – tette hozzá a politikus. Németh Szilárd számítása szerint tehát a többletfogyasztás ára áram esetében hat és félszeresre növekedik, a gázár esetében pedig majd nyolc és félszeresére. Gulyás Gergely szerint az áremelkedés oka a háború.

A jelenlegi háborús energiaválságban “egész egyszerűen nem fér bele”, hogy mindenki korlátlanul kapja a csökkentett árú gázt és áramot.
A gázár esetében nagyon megbicsaklik ez a logika, hiszen január 22-én már magasabb volt a gáz ára, mint most és mint egész pontosan tudható a háború február 24-én kezdődött.

Forrás: ycharts.com

Inkább az az igazság, hogy január 22-én még az országgyűlési választások előtt voltunk és akkor még az volt a legfontosabb jelszó, hogy a Fidesz megvédi a rezsicsökkentést, szemben az ellenzékkel. A politikus füllentőkkel szemben a valóság az, hogy a gázár tavaly nyáron kezdett el emelkedni, miután elmúlt a pandémia és a gyárak újra teljes kapacitásban kezdtek el termelni.

Forrás: ycharts.com

A gázárhoz képest az áramár esetében a kormány már közelebb áll a valósághoz. Az elmúlt egy hónapban körülbelül kétharmaddal nőtt a tarifa.

Forrás: HUDEX

E területen azért színezi a képet, hogy az áram körülbelül 70 százalékát megtermeljük magunk, az import aránya a legrosszabb hónapokban sem haladja meg a 33 százalékot. A rezsicsökkentést 2013-ban vezette be a Fidesz. Azóta az energiaárak összességében hét és félszeresére emelkedtek.

Forrás: Ipari Energiafogyasztók Fóruma

Németh Szilárd tehát nagy átlagban nézve jó számokat közölt. Ami kevésbé érthető, hogy biztos jó politika volt-e majd 10 évig elhitetni az emberekkel az olcsó energia mítoszát, majd egyszerre rájuk zúdítani a pucér valóságot. Aztán további kérdés, hogy eddig azt mondta a Fidesz, kiváló szerződéseket kötöttünk Oroszországgal. Ennek semmiféle árelőnye nem látszik a Németh Szilárd által közölt számokban. És persze hol van a saját termelés ár és költség kedvezménye, ami az áram esetében nagyon komoly tétel lehetne.

Véleményvezér

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium 

A pórul járt pedagógusok minden bizonnyal beperlik a Belügyminisztériumot.
Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.
Hatalmas adóemelésre készül Putyin

Hatalmas adóemelésre készül Putyin 

Fogy Moszkva pénze, jön tehát a hadisarc.
A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt

A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt 

Az Egyesült Királyság gazdasága mindig is a világ egyik legliberálisabb területe volt, úgy akartak szigorítani, hogy ezen az elven nem változtattak. Meg is lett az eredmény.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo