Ha a robotok dolgoznak, ki fizeti a vásárlást?

Olcsóbb termelést és így alacsonyabb árakat hoznak a robotok. Ugyanakkor viszont elveszik az emberek munkáját. Miből vásárolunk majd? És ki fizeti majd be az adókat, ha ne mi dolgozunk?

2005-ben kevesebb mint egymillió robot volt, ma 1,8 millió a számuk, három év múlva viszont már több mint 2,5 millióan lesznek. Az ipari robotok előretörése megállíthatatlan. Amint azonban a robotok egyre jobbá és kifinomultabbá válnak, hatásuk a többi iparágban is fokozatosan érvényesülni fog, ideértve a szolgáltatási szektort is, amely az iparosodott gazdaságokban a legtöbb munkahelyet adja - prognosztizálja a PwC friss elemzése. Valószínűsíthető, hogy hamarosan a világ lakosságának éppúgy tagja lesz több milliárd ember és több milliárd robot is, utóbbiak végzik majd a nehéz rutinmunkák nagy részét. Az emberek azon dolgoznak majd, hogy a robotok szoftvereit fejlesszék, és az IT iparág a robotoknak szánt programokat fejlesztő cégeknek ad majd otthont, mint ahogy most a felhasználók számára letölthető és telepíthető alkalmazások fejlesztésével foglalkozik – állítja a Kaspersky Lab 30 évvel előre tekintő jóslata.

OlA technológia csökkentheti a költségeket és növelheti a hatékonyságot.

A robotika segítségével a vállalkozások növelhetik nyereségüket. Így az áruk és szolgáltatások ára csökkenhet
– vagy lassulhat az árnövekedés –, amennyiben a vállalkozások a termelékenység növekedéséből származó előnyt alacsonyabb árak formájában továbbadják a vásárlóiknak. Ezt mindenképpen érdemes megtenniük, amíg a piacok versenyképesek – teszik hozzá a PwC elemzői.

Kép:FreeDigitalPhotos.net/supakitmod

Olcsóbb árak, kevesebb munka

Jól hangzik? A kérdés ugyanakkor az, hogy miből fogják az emberek megenni ezeket az olcsó szolgáltatásokat. A mesterséges intelligencia és a robotok alkalmazása ugyanis 5,1 millió munkahelyet szüntet meg a következő öt évben 2020-ig a világ 15 vezető országában – derül ki a davosi Világgazdasági Fórum (WEF) tanulmányából. Minél összetettebb valakinek a munkája, annál kevésbé kell félnie. Egy szobafestőt, egy alpinista ablakmosót, repülés irányítót, de akár taxisofőrt is könnyen képes lesz helyettesíteni a robot. De egy tehetséges, összetett és kreatív feladatot végző irodai dolgozó munkáját a közeljövőben képtelen lesz egy gép átvenni. (Hogy az előrejelzések szerint mely iparágakat rázza meg leginkább a változás, arról itt olvashat.)

Ugyanakkor a szakemberek szerint még előttünk van az igazi áttörés a robotok fejlődésében. Hogy mi várható, arról itt olvashat bővebben.  Már most is korábban hihetetlen dolgokra képesek. Japánban üzemel szálloda robotszemélyzettel, Dubaiban a stradokon dolgozó életmentőket cserélnék le rájuk, egy kísérlet szerint pedig, ha arra van szükség, hazudni is képesek megtanulni.

A cégvezetők már felismerték ezeket a változásokat és figyelembe is veszik őket a vállalati stratégiaalkotás során. A PwC 2016-os Globális Vezérigazgató Felmérése szerint a cégvezetők 77%-a véli úgy, hogy a technológiai fejlődés az a megatrend, amely a legnagyobb valószínűséggel alakítja majd át az üzleti vállalkozások és partnereik kapcsolatát.

Mit dolgozunk?

Van, aki szerint a gazdaság digitális átalakulása "hatalmas esély", mert növeli az emberi munkaerő termelékenységét. Frank Appel, a Deutsche Post vezetője nemrég így nyilatkozott. Hozzátette, hogy az ipar digitalizációja révén sok munkahely visszakerül Európába a Távol-Keletről, de az új európai gyárakban főleg robotok végzik majd el a munkát. Ezért kevesebb ember dolgozik majd az üzemekben, de ez a társadalom egészét tekintve nem "visszalépés" - mondta Deutsche Post igazgatóságának elnöke, aki szerint senki sem akarhatja komolyan, hogy 50 vagy 100 év múlva is olyan állások legyenek, amelyekben egy gyártási folyamat egyetlen egy szakaszát kell folyton elvégezni. Inkább arra kell törekedni, hogy az alkalmazottak olyan feladatokat végezzenek el, amelyekhez nélkülözhetetlen az ember. Ilyen például az idősek ápolása.

Valamiféle megélhetést kell biztosítani a munkájukat elvesztő tömegeknek
Adó és ingyen pénz

A vezető szerint az állami szabályozás oldalán ezt ki lehetne egészíteni például azzal, hogy adókedvezményekkel segítik az emberek foglalkoztatását. Be lehetne vezetni például azt, hogy csak a robotok által végzett munkát terhelik áfával. Hasonló megoldást sürget Eric Hilgendorf jogászprofesszor, a würzburgi egyetemnek a jog és a robotika összefüggéseit vizsgáló kutatócsoportjának (Forschungsstelle RobotRecht - FoRoRe) vezetője, aki a Bild am Sonntag című vasárnapi lapnak nyilatkozva rámutatott, hogy a robotok terjedésével csökken az egyik legfontosabb forrásból, a személyi jövedelemadóból származó bevétel, ezért végig kell gondolni, hogy miként lehet emelni a robotok által végzett munka révén keletkező bevétel vagy nyereség adóterhét.

Az adóbevételek fenntartására márpedig szükség lesz azért is, hogy valamiféle megélhetést biztosíthassanak az államok a munkájukat kétségtelenül elvesztő tömegeknek. Az egyik, egyre többek által hangoztatott megoldás a feltétel nélküli alapjövedelem bevezetése lehetne.

Már nem csak baloldali gondolkodók, de üzleti cápák is úgy látják, ez a megoldás, ha az emberek munkáját elveszik a robotok. Finnországban 2017-től kísérleti jelleggel bevezetik az intézkedést, a héten pedig Elon Musk, az automatizálásban élen járó Tesla elnöke nyilatkozott úgy a CNBC-nek, hogy ez a megoldás arra, hogy gondoskodjunk az emberekről. „Nem nagyon tudom, mi mást tehetnénk” – fogalmazott.

Véleményvezér

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra 

A világjárvány idején az emberek visszafogták autóvásárlásaikat Európában. Az elmaradást mindenütt pótolják, kivétel nálunk.
Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen

Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen 

A független képviselő különös módon, de úgy tűnik egyedül több borsot tör Orbán Viktor orra alá, mint az egész ellenzék együttvéve.
Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.
A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek

A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek 

A megszorítások, extraadók ellenére továbbra is sok helyen lyukas a költségvetés. A tervezett áfa bevételek és a valóság között szakadék tátong.
Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben

Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben 

Már nominálisan is kevesebbet tud költeni egy magyar polgár a boltokban, mint egy román. Ráadásul a magyar a pénzéért még kevesebbet is kap a hipermagas itthoni áfa miatt.
A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester

A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester 

Bízzuk nyugodtan kecskére a káposztát, ez a magyar jogállamiság legújabb mérföldköve.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo