hirdetés

Értékpapírokba érdemes most fektetni

Nem teljesítenek túlságosan fényesen az ingatlanpiaci befektetések: jelentős, akár 25-35 százalékos hozamvisszaesést és észrevehető tőkekiáramlást hozott az utóbbi időszak, aminek következtében még a legnagyobb ingatlanalapok vagyona sem mutatott érdemi növekedést. De nem csak az ingatlanalapok gyengélkednek, a befektetési céllal vásárolt hazai lakáspiac is erős lassulást mutat: egyre kevesebb az érdeklődő potenciális vásárló.

hirdetés

Miközben-gyűlnek a sötét felhők a kifulladni látszó ingatlanpiac felett, addig az értékpapírok értéke várhatóan erős emelkedésbe kezd majd a közeljövőben – vélik az InwestMentors vezető elemzői.

Figyelni kell (Fotó: PP)Figyelni kell (Fotó: PP)

A legtöbb ingatlanpiaci szakértő egyetért abban, hogy vége az ingatlanpiaci „aranykornak", azaz az állami támogatásokkal „megturbózott" 2015 és 2021 közötti ingatlanpiaci felívelés a korábbi formájában már szinte egészen biztosan nem fog visszatérni.

A befektetési szakemberek szerint ezzel párhuzamosan egyértelműen megmutatkoznak az ingatlanpiacot érintő baljós tendenciák is: egyre többen kivárnak, és/vagy nem akarják tovább növelni az ingatlanpiaci kitettségüket – amit csak tovább nehezít a globálisan elszálló infláció és egekbe szökő energiaárak miatt szinte alig kigazdálkodható (illetve tovább hárítható) üzemeltetési költségszint növekedés.

Mi magyarok, mindig is szerettük az ingatlanpiaci befektetéseket. Ezt jelzi az is, hogy a felnőtt lakosság 91 százaléka saját tulajdonú ingatlanban él, 19 százaléka pedig többet is birtokol. A legtöbb szülő ráadásul még mindig úgy gondolja, hogy akkor indítja el sikeresen a gyerekét az életben, ha lakáskulcsot ad neki nem pedig részvénypakettet – nyilatkozta Tátrai Csaba az InwestMentors vezető munkatársa.

Az ingatlanpiac alakulásával szemben azonban teljesen más tendencia érzékelhető a pénzpiacokon. Ha valaki ugyanis hajlandó volt az elmúlt időszakban együtt élni az árfolyam ingadozással, akkor az Amerikai Egyesült Államok legnagyobb vállalatainak teljesítményét tükröző s & p 500 index-szel az elmúlt 30 évben átlagosan évi 9,1 százalékot is elérhetett dollárban, de ugyanezzel a befektetési logikával a német DAX indexnél is közel 11 százalék volt elérhető euróban nominálva. Egyszerűen fogalmazva: amíg az ingatlanpiac túl volt értékelve, addig az értékpapír piac meglehetősen alul. Mindez pedig azt jelenti, hogy azok, akik hajlandóak a „döglött lóról" leszállni, azok szerencsés esetben akár 9-10 évente meg is duplázhatják a befektetésünk értékét.

hirdetés

Véleményvezér

Már jégpálya is van Felcsúton

Már jégpálya is van Felcsúton

Egyik napról a másikra kinőtt a földből.
Végre egy élelmiszer, aminek látványosan lejjebb ment az ára még nálunk is

Végre egy élelmiszer, aminek látványosan lejjebb ment az ára még nálunk is

Jó volt a termés világszerte, a túlkínálat miatt pedig legalább 50 százalékot esett az avokádó globális ára.
Már a kiflit is horroráron adják

Már a kiflit is horroráron adják

A Vakmajom blog követi az egyik budapesti pékségben árult termék árának alakulását, ahol már 350 forintot is elkérnek egy kovásos kifliért.
Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

A hadseregek átcsoportosítását követően ismét felerősödtek a harci cselekmények Ukrajnában, ami növeli az áldozatok számát.
Megtaláltuk Szijjártó Péter legnagyobb ellenlábasát

Megtaláltuk Szijjártó Péter legnagyobb ellenlábasát

Szijjártó Péter külügyminiszter béke barátja Bagarjaként járja a világot és nem érti, miért nem értik. Az észt miniszterelnök most elmondta.
Duplájára nőtt a túrós tészta ára

Duplájára nőtt a túrós tészta ára

Igazi hungarikum a túrós csusza, nincs olyan magyar ember, aki ne ismerné, ne evett volna. Ára iránymutató.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo