Egy átlagos átlag feletti gázfogyasztónak havi 50 ezer forint körül lesz a számlája

Egy átlagos gázfogyasztónak Magyarországon maximum havi 14 688 forintot kell fizetnie. Az átlagfogyasztás felettieknek körülbelüli középértéken számolva havi 50 ezer forint lesz a gázköltsége.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A gázáremeléssel az állam sem jár rosszul, hiszen havonta, csak a gázár többletköltségének áfájával számolva, körülbelül 5 milliárd forint pluszra tesz szert. A németek teljesen másként határoztak e tekintetben. Az eddigi 19 százalék helyett a kedvezményes, 7 százalékos áfakulcs alá sorolják a földgázt - jelentette be épp tegnap Olaf Scholz kancellár Berlinben.

Az áfacsökkentés “újabb lépés” az emberek terheinek csökkentését szolgáló munkában – emelte ki a kancellár sajtónyilatkozatában. Magyarországon viszont további tehernövelés a 27 százalékos áfa mellett, hogy az átlag felettiek fogyasztásának egy nagy része a rezsicsökkentésből is kiesik, hiszen bár az állami beszerzési ár ismeretlen, abban szinte biztosak lehetünk, hogy az átlag felett érkező hetes szorzó körülbelül megfelel a piaci helyzetnek.

Forrás: theice.com

Egy átlagos háztartás a kormány szerint 144 köbmétert, vagy annál kevesebb gázt fogyaszt havonta és maximum 14 688 forintot fizet. A Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) tájékoztatása szerint 3,5 millió háztartás kap gázt, 900 ezer többet az átlagnál. Ez azt jelenti, hogy a háztartások havonta körülbelül 504 millió köbméter gázt fogyasztanak. Innentől további hivatalos adatok híján csak tippelni lehet, valójában mi történik majd a hazai piacon. Ha úgy számolunk, hogy a 2,6 millió átlag és átlagalatti fogyasztó összességében 10 százalékot takarékoskodik a gázzal, akkor 130 köbméter jön ki havonta fejenként vagyis ők körülbelül 338 millió köbmétert fogyasztanak majd összesen.

Az átlagfelettieknek így várhatóan 166 millió köbmétert marad egy hónapban, a minisztérium szerint ez 900 ezer háztartást érint, vagyis átlagosan 184 köbmétert fogyaszt majd egy nem átlagos háztartás. Ennek pontos összege a rezsikalkulátor szerint 44 568 forint, amit inkább 50 ezer forint felé kerekítenénk bizonyos statisztikai okokból. Például a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint nem minden ingatlanban laknak, vagyis a minisztérium által közölt 3,5 millió háztartás nem mindig üzemel. Torzító tényezőt jelentenek a központi fűtéses panelházak is, amelyekben gázzal csak főznek.

Egy biztos, rendkívül izgalmas hónapok következnek rezsiszámítási szempontból. Ismerünk olyan nagy házban, ma már egyedül élő nyugdíjast, aki kiszámolta, hogy az ő összes gázköltsége télre 2 millió forint körül lesz. Így olcsóbb számára, ha a didergősebb hónapokra beköltözik egy olcsóbb hotelbe.

Véleményvezér

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.
Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo