A korábban beharangozottnál némileg kisebb mértékben, átlagosan négy és tíz százalék között emelkednek majd az alapélelmiszerek árai. Az élelmiszer-beszállítók jottányit sem engednének az általuk tervezett áremelésekből a zárt ajtók mögött zajló ártárgyalásokon. A kereskedők máshogy gondolják: míg a baromfi esetében reálisnak tűnik a 10-15 százalékos emelés is, addig a tejnél és a kenyérnél a beszállítói igényekénél jóval kisebb drágítást tartanak elképzelhetőnek.
A legnagyobb vita a pékáruról alakult ki: a Pékszövetség 15 százalékos áremelésről beszél, ám a kereskedők ennek a negyedét is sokallják. A Magyar Pékszövetség elnöke szerint a sütödék többsége eldöntheti: árat emel vagy bezárja a boltot. A kereskedelmi láncok képviselői viszont kizártnak tartanak egy ilyen méretű áremelkedést. Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára arra figyelmeztet: a döntést nem a kereskedők, hanem végső soron a vevők hozzák meg. Márpedig a megszorítások után egy olyan árérzékeny termék, mint a kenyér, nehezen képzelhető el, hogy két számjegyű áremelést is tolerálnának. A saját pékséggel nem rendelkező láncoknál korábban 5-8 százalék közé lőtték be azt a határt, amit még elvisel a vásárló.