Az euróövezettől mentsen meg az isten

Az elmúlt hónapokban több alkalommal szólaltattunk meg neves közgazdászokat az esetleges magyar euróövezeti tagság előnyeiről-hátrányairól. Most Kopátsy Sándornak, Magyarország egyik legismertebb közgazdászának a véleménycikkét közöljük a témával kapcsolatban.

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Kopátsy Sándor
Kép: PP archív

A Fidesztől balra állók egységesen az euróövezeti tagság lelkes hívei lettek. A szívemhez közel álló Piac & Profit legutóbbi számában Magas István is ezt hirdeti. A Fidesztől balra állók a hazai támogatásukat a liberális Brüsszeltől várják. Ma a közgazdasági elit többsége, így magam is a Fidesztől balra állok, ezért félek, hogy beugratnak az euróövezetbe lépéssel. Az az ország, amely lemond a saját valutájáról, még akkor is súlyosan hibázik, ha nagyon fejlett, és nem kell a gazdaságát féltenie. A kevésbé fejlett ország azonban lemond a szuverenitásáról, ha erősebbekkel vállal közös valutát. A gyengébb ország menthetetlenül eladósodik.

Korábban szerencsénk volt, hogy megúsztuk az euróövezeti tagságot. Még egyetlen magyar közgazdász sem vetette fel, hogyan adósodtunk volna el a 260 forintos euróval. Akkor még magam sem voltam tisztában azzal, hogy az euróövezet olyan csapda, amiből nem lehet kilépni. A fő gondom azonban az volt, hogy nekünk, a nálunk fejlettebb országokkal csak akkor lehet közös valutánk, ha 50-70 forinttal gyengítjük a magyar fizetőeszközt a közös valutához képest. Tehát előbb a forintot minimálisan a mai szintre kellett volna hozni. Elég volna megnézni, hogyan alakult a mi külkereskedelmünk és a turizmusunk egyenlege, amíg kemény volt a forintunk.

Akkor azt sem mértem fel, hogy az euróövezet olyan csapda, amiben ugyan olcsó hitelekkel lehet eladósodni, de azokat az olcsó, alacsony kamatú hiteleket visszafizetni nagyon drágán sem lehet. Még kevésbé tudtam felmérni, hogy nemcsak a hitelek lesznek alacsony kamatúak, de a nemzetközi hitleminősítők visszafizethetőnek fogják minősíteni. Nem azért, mert ezeket az adósok vissza tudják fizetni, hanem azért, mert mögöttük áll, a példátlan külkereskedelmi aktívumával Németország, amelyik az euróövezet eladósodott országainak a legnagyobb hitelezője. Ez be is következett.

Magas István még ma is csak az övezeti tagsággal járó előnyökre hivatkozik, hogy olcsón lehet eladósodni. Azt nem teszi hozzá, hogy ezeket az olcsó hiteleket a mediterrán országok soha nem tudják visszafizetni. Még fontosabb volna arra hivatkozni, hogyan alakulna a külkereskedelmünk és a turizmusunk mérlege, ha nem 310, hanem 260 forint volna az euró. A jelenlegi 310 forintos euró ugyan elég puha ahhoz, hogy ne kelljen olcsó hitelekkel foltozni a hiányunkat, de az csak idő kérdése, ha elvesztettük a forint leértékelésének lehetőségét, mikor lesz újra elviselhetetlenül kemény számunkra az euró. Kilépni azonban nem lehet.

Az ÖN véleményét is várjuk!
A Piac & Profit nyílt vitára, az álláspontok politikától független ütköztetésére szólítja fel a gazdasági szereplőket a magyar euróbevezetés szükségességéről. A véleményeket cikk formájában várjuk a [email protected] e-mail-címre!
Általános szabálynak tartom, hogy soha ne lépjünk be olyan közösségbe, amiből nem lehet kiszállni. Márpedig az euróövezet ilyen közösség. Az az ország már nem lehet szuverén, amelyik feladja a valutája árfolyamának az alakítási jogát.

Végül tudomásul kellene venni, hogy a magyar közgazdászok élcsapatának azok a tagjai, akik balra állnak a Fidesztől, az euróövezetbe lépésnek azért a hívei, mert az EU-ban szövetségest látnak a Fidesszel szemben. Arról azonban megfeledkeznek, hogy a Fidesz hatalma a választásokon múlik, ott pedig annál erősebb lesz, az ellenzéke minél inkább Brüsszellel fog össze. Attól pedig nem kell félni, hogy kizárnak bennünket az Európai Unióból. Az előbb fog széthullani, minthogy bárkit kizárna a tagjai közül. Az EU csak akkor lehet erős, ha a tagállamok szuverenitását növeli. Ha ez ellenkező irányba megy, szét fog esni.

Szerző:

Kopátsy Sándor

Kopátsy Sándor
1922. február 27-én született Kaposváron. 1953 óta minden gazdasági reformprogramban részt vett, 1954-ben Nagy Imre számára is kidolgozott egy programot. Az 1956-os forradalom alatt az Országos Tervhivatal és a Minisztériumok Forradalmi Bizottságának elnöke volt. A forradalomban vállalt szerepe miatt a Kádár-rendszer mellőzött fekete báránya lett. Dolgozott a Tervhivatalban, a Pénzügyminisztériumban, alapítója a Pénzügykutató Intézetnek. Eddig közel 30 könyve jelent meg. Hitvallása szerint napjaink fejlett társadalmában már nem a befektetett tőkén vagy az infrastruktúrán áll vagy bukik egy gazdaság sikere, hanem a képzett, tehetséges munkaerő mennyiségén. Az új szemléletű társadalom pedig olyan új közgazdaságtant igényel, ami a fizikai mellett a szellemi tőkével is számol – sőt egyre inkább előtérbe helyezi a tehetséget, a minőségi képzést és a szakértelmet.

Véleményvezér

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.
Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján

Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján 

Családi segítség nélkül szinte lehetetlen Budapesten ingatlanhoz jutni egy fiatalnak.
Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására 

Még soha nem volt mélységű lejárató kampány indult Magyar Péter ellen.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo