"A kormányok titokban elkobozhatják polgáraik vagyonának egy részét"

Az amerikai gazdaságot a mélyebb recessziótól végső soron megóvó szövetségi dollárkibocsátás hosszabb távon ugyanolyan veszélyes lehet, mint maga a pénzügyi válság volt - figyelmeztetett a szerdai The New York Timesban megjelent véleménycikkében Warren Buffett.

A világ leggazdagabb emberei közé tartozó legendás befektető szerint a központi bankrendszer, a Fed, valamint a Bush- és az Obama-kormány gazdasági vezetői szerencsére kellő bölcsességet, bátorságot és határozottságot tanúsítottak tavaly ősszel, amikor a pénzügyi rendszer az összeomlás küszöbére került. Hibákat is követtek el, nem is történhetett ez másként, hiszen az amerikai gazdaság megdönthetetlennek hitt tartóoszlopai remegtek meg. A végső összeomlást azonban sikerült elkerülni; a helyzet megoldásában lényegi szerepe volt a szövetségi pénznyomásnak.

Pénz nyomtatva jó

Az Egyesült Államok gazdasága már kijutott a sürgősségi rendelőből és úgy tűnik, megkezdte a lassú felépülést. A hatalmas dózisú monetáris segélyinjekció mellékhatásaival, amelyek még hosszú ideik rejtettek maradnak, azonban már most foglalkozni kell - szögezte le írásában. Mint hozzátette, ugyanolyan baljós fenyegetést jelentenek ugyanis, mint maga a pénzügyi krízis volt. Buffett megállapította, hogy a képtelenül nagy államháztartási hiánnyal - amely ebben a pénzügyi évben a GDP 13 százalékára, mintegy 1,8 billió dollárra fog rúgni - az Egyesült Államok járatlan terepre került. Rámutatott, hogy ekkora mértékű deficitet csak további pénznyomással tud fedezni a kormány, számításai szerint Washingtonnak legjobb esetben is legalább 900 milliárd dollárt kell részben ily módon előteremtenie.


A kongresszus tagjai tisztában vannak azzal, hogy az állami kiadások jelentős visszafogása vagy az adóemelés veszélyezteti újraválasztásukat, ezért marad az infláció. A gazdasági válságban való politikai életben maradás ezen útjáról a neves közgazdász, John Maynard Keynes azt írta: az infláció folyamatában a kormányok titokban és észrevétlenül elkobozhatják polgáraik vagyonának egy részét.

Buffett szerint az Egyesült Államok továbbra is a világ messze legvirágzóbb gazdasága marad, amelynek adósságkezelő képessége növekedni fog, ahogy ez eddig is történt. A befektető azonban figyelmeztetett: a gazdaság talpra állása után a kongresszus mindenképpen véget kell, hogy vessen az adósság-GDP arány növekedésének. Az üzletember szerint ahogy az üvegházhatást okozó gázok ellenőrizetlen kibocsátása valószínűleg a jéghegyek elolvadásához vezet, a zöldhasú ellenőrizetlen kibocsátása bizonyosan az amerikai valuta vásárlóerejének romlását idézi elő; a dollár sorsa szerinte a kongresszus kezében van.

 

Orosz sorsok
Az orosz oligarchák - akik sokmilliárd dolláros vagyonukat a Szovjetunió széthullása nyomán, részben a privatizálás útján, részben nem egészen tiszta úton szerezték - nagyrészt vétkesek az orosz ipar siralmas helyzetében, és egyszerűen fejik az államot, vagyis a népet. Ezt a megállapítást az Izvesztyija című lap közölte szerdán egy orosz tudományos tanulmányt idézve. A gazdaságelemzők az oligarchák helyzetét vizsgálva arra jutottak: a dúsgazdagok vállalataik jövedelmét kivitték offshore cégekbe, mivel látták, hogy gazdasági megrázkódtatások várhatók.
Aztán segítséget követeltek az államtól, mert tudták, hogy az a saját állampolgárai védelmében adni fog. A következő lépés az adósságokban fuldokló, ráfizetéses cégek államosítása lehet, és ezzel az oligarchák áthárítják adósságaikat az egyszerű állampolgárokra, az "Oroszország Pikaljovo után - az új politikai-gazdasági realitás" című tanulmány. Pikaljovóban az üzemek - köztük Oleg Gyeripaszka, Oroszország tavaly még leggazdagabb embere egyik, a környező üzemeket nyersanyaggal ellátó gyára - beszüntették a termelést, bezártak, gyakorlatilag az egész lakosság munka nélkül maradt. Júniusban hatalmas tüntetés volt Pikaljovóban, és Vlagyimir Putyin miniszterelnök megjelenését követelték. Putyin oda is ment, és nyilvánosan utasította Gyeripaszkát a gyár újbóli beindítására, ami meg is történt.

 

Véleményvezér

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban 

80 felett már nincs sok esélyünk.
A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben

A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben 

A francia elnök keményen beszólt az európai gazdaságpolitikának.
Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága

Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága 

A kormány tavalyi, többször módosított hiánycélja sem teljesült.
Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják

Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják 

Lassan mulatságba fullad a magyar elit kommunikációs vergődése.
Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben

Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben 

Nem álom, valóság.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo