hirdetés

Idén a szinkronszínészek is megkapták a magukét

Az Előadóművészi Jogvédő Iroda (EJI) lezárta a 2016. évi jogdíjfelosztást: a 94 ezer magyar és külföldi előadó között idén felosztott jogdíj összege megközelítette a 2,2 milliárd forintot. Újdonság, hogy az EJI idén fizet először jogdíjat a szinkronizáló színészeknek és azoknak a zenészeknek, akik ötven évnél régebben készült hangfelvétel elkészítésében közreműködtek. 
hirdetés

Kép: Pixabay

A szinkronszínészek érdekképviselete 2015-ben kezdeményezte az EJI-nél, hogy a filmek televíziós sugárzása után járó jogdíjból a szinkronszínészek is részesüljenek. Ennek megfelelően az audiovizuális jogdíjak most befejezett, 244 millió forintot felölelő felosztása során az EJI most először, kísérleti jelleggel fizet jogdíjat a szinkronszínészeknek.

Hegedűs D. Géza, a MASZK Országos Színészegyesület elnöke, az EJI Választmányának tagja elmondta, hogy a színészek nagyfokú szolidaritásról tettek tanúbizonyságot akkor, amikor hozzájárultak ahhoz, hogy az EJI a meglévő jogdíjak egy részét a szinkronszínészek között ossza fel, hiszen a szinkronos filmek sugárzása után a televíziók nem fizetnek külön jogdíjat. Mihályi Győző, a Színházi Dolgozók Szakszervezetének elnöke, az EJI Választmányának tagja hozzátette, hogy az EJI gyorsan és érzékenyen reagált a színészek igényeire. A szakmai érdekképviseletek továbbra is minden segítséget megadnak az EJI számára annak érdekében, hogy a jövőben a jogdíjfelosztások még pontosabbak lehessenek.

A televíziókban játszott filmekben közreműködő előadóművészek névsora a területért felelős közgyűjtemény, a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézetből, valamint az Internetes Szinkron Adatbázisból származik. Azon filmekre eső jogdíjakat, amelyeknél az említett adatbázisok nem tartalmaztak a közreműködő előadóművészekre vonatkozó információt (ilyenek elsősorban a televíziós sorozatok és az animációs filmek), az EJI elkülönítette. E jogdíjak kifizetésére a közreműködő előadóművészek hiteles azonosítását követően kerül majd sor.

Ugyancsak első ízben kerül felosztásra a hangfelvételek ún. kiegészítő díjazása is, ami az ötven évnél régebbi felvételek felhasználása után jár a zenészeknek. Az érintett kiadó által átadott adatok alapján az EJI közel 10 millió forint jogdíjat osztott fel azon 500 előadó között, akiknek 1962-ben vagy 1963-ban kiadott felvételét a kiadója még mindig hasznosítja. Ilyen felvételből 1700-nál is több volt.

Mibe kerül, ha szól a zene a boltban?
Zene az kell, mert körülölel… Idézhetnénk stílusosan az ismert sorokat. Ám a lelkünkre ható muzsikáért a vállalkozásoknak mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk a jogdíjak miatt. Utánanéztünk, hogy kinek, miért és milyen mélyen kell abba a zsebbe nyúlni.
hirdetés

Véleményvezér

A csirkemell ársapkáján buknak a legnagyobbat a kereskedők

A csirkemell ársapkáján buknak a legnagyobbat a kereskedők

Már a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) is azt javasolja, hogy szűnjön meg az árstop.
Élelmiszer magánimport indult nyugatról, a sláger az ott jóval olcsóbb sajt

Élelmiszer magánimport indult nyugatról, a sláger az ott jóval olcsóbb sajt

Elsősorban a tartós élelmiszer és a vegyiáru az, amit ma már jóval olcsóbban lehet megvásárolni nyugaton, mint nálunk.
Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Úgy néz ki a csehek pont fordítva csinálnak mindent, mint mi, pedig a szankciós politika őket ugyanúgy érinti, mint minket.
Megfenyegették Hadházy Ákost

Megfenyegették Hadházy Ákost

A falusi szálláshely pályázatból kastélyt építő fideszes polgármester megfenyegette Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt.
Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo