A nagy bankok felének nincs elég zöld befektetése

Világszerte 59 nagy bankot vizsgált a Boston Common Asset Management LLC, de még a legismertebb pénzintézetek is küszködnek azzal, hogyan találjanak környezettudatos, alacsony karbontartalmú befektetéseket, illetve hogyan definiálják ezeket. A körkép elég lehangoló.

A Boston Common Asset Management LLC 59 bankot vizsgált, s arra a szomorú megállapításra jutott, hogy a világ legnagyobb pénzintézeteinek közel fele nem tesz eleget, hogy azonosítsa a klímapolitikát és a zöld gazdaság fellendítését segítő befektetési lehetőségeket, következésképp e bankok történelmi szerepük felvállalását is elmulasztják, miszerint egy alacsony karbontartalmú gazdasági fejlődési pályára való átállás előmozdítói lehetnének.

A megabankoknak nincsenek olyan célirányaik, mellyel vállalnák, hogy bizonyos összegben környezettudatos célpontokba fektetnek be. Még az összesítésben legjobban szereplő bankok is -mint például a Goldman Sachs- küzdenek azzal, hogy milyen klímatudatos befektetési stratégiát kövessenek.

Persze a Goldman Sachs még így is több mindent tud felmutatni, mint vetélytársai:

  • A Goldman Sachs 2005-ben fogalmazta meg zöld céljait.
  • 2025-re 150 milliárd dolláros célkitűzése van a banknak, addigra ennyit nyom a tiszta energiákba.
  • A bank ezen túlmenően 2016-ban "tiszta energia hatáselemzést" készített, mely 41 milliárd dollárnyi zöld befektetése világban gyakorolt hatását elemezte és ismertette.
Mivel dicsekedhetnek a többiek? A vizsgált bankok közel felénél van már klímakockázati elemzés. Ennyi.

Kép:PublicDomainPictures

De sajnos az elemzett bankoknak 61 százaléka továbbra is folyósít finanszírozást és hitelez a széniparnak. 2014 és 2017 szeptembere között 120 széntüzelésű erőmű összesen 600 milliárd dollárnyi finanszírozásban részesült a globális bankszektortól.

A pénzintézeteket számos szempont alapján egy osztályzattal értékelték, de évről-évre itt is visszaesés és javulás mutatkozik. Néhány példa: HSBC: 2011-ben 39,29, 2013-ban 43,75, 2016-ban 33,93-as osztályzat. A legjobb Goldman Sachs teljesítménye azon ritka esetek közé tartozik, amikor nincs ingadozás és visszaesés: 2011-ben 50,89, 2013-ban 53,57, 2016-ban ugyancsak 53,57. Nagy visszaesést mutatott a Morgan Stanley: 2011-ben 33,04, 2013-ban 38,39, 2016-ban 4,46(!).

A jelentés arra buzdította a bankokat, hogy kezdjék el jelenteni befektetéseik és eszközeik klímakockázatait a Taskforce on Climate-related Financial Disclosures (TFCD) nevű szervezetnek, melyet 2015 decemberében hozott létre a Bank of England vezére, Mark Carney, aki Michael Bloomberget és vállalkozását, a Bloomberg LP-t nevezte meg a csoport tevékenységét vezető cégnek.

A Boston Common Asset Management jelentését több mint száz intézményes nagybefektető támogatja. Az 59 megkeresett bankból 46 válaszolt a kérdésekre, 12 bankot elemeztek nyilvánosan is hozzáférhető adatok alapján.

A jelentés szerint ahhoz, hogy a párizsi klímaegyezmény emissziócsökkentési céljait elérhessük, 2030-ra 12 000 milliárd dollárnyi befektetésnek kellene áramlania a megújuló energiák szektorába.

(Bloomberg)

Véleményvezér

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra 

A világjárvány idején az emberek visszafogták autóvásárlásaikat Európában. Az elmaradást mindenütt pótolják, kivétel nálunk.
Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen

Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen 

A független képviselő különös módon, de úgy tűnik egyedül több borsot tör Orbán Viktor orra alá, mint az egész ellenzék együttvéve.
Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.
A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek

A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek 

A megszorítások, extraadók ellenére továbbra is sok helyen lyukas a költségvetés. A tervezett áfa bevételek és a valóság között szakadék tátong.
Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben

Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben 

Már nominálisan is kevesebbet tud költeni egy magyar polgár a boltokban, mint egy román. Ráadásul a magyar a pénzéért még kevesebbet is kap a hipermagas itthoni áfa miatt.
A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester

A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester 

Bízzuk nyugodtan kecskére a káposztát, ez a magyar jogállamiság legújabb mérföldköve.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo