2020 a lakásépítésekben: mit mutatnak a számok?

Tavaly több mint egyharmaddal csökkent az építési engedélyek száma 2019-hez képest, de majdnem ilyen arányban nőtt az átadott lakásoké – derül ki a KSH 2020-as összegzéséből.

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Tavaly 28 208 új lakás épült, vagyis 34 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 22 556 volt, ez viszont 36 százalékkal kevesebb, mint 2019-ben – közölte a KSH. Az árakról egyelőre nem jött hasonló anyag, de piaci információk szerint 2019-hez képest legalább 5-7 százalékos drágulás volt.

Minden településkategóriában csökkent a lakásépítési kedv. A csökkenés a kisebb települések felé haladva mérséklődik: Budapesten 48, a megyei jogú városokban 39, a többi városban 32, a községekben pedig 14 százalékkal kevesebb lakás építését kezdeményezték, mint egy évvel korábban. Az építendő lakások száma kizárólag egy régióban, Közép-Dunántúlon növekedett, 5, százalékkal. Emellett csak két megyében tapasztalható számottevő növekedés: Fejér (64 százalék) és Tolna megyében (28 százalék). Fejér azért is érdekes, mert az Orbán Viktor szűkebb pátriája, különösen a Váli-völgy, ahová sok milliárd forintnyi közpénz áramlott, és fellendülőben van az ingatlanpiac is.

(Fotó: depositphotos.com)

 

Az építtetők az esetek 57 százalékában éltek az egyszerű bejelentés lehetőségével. Ez az arány Budapesten a legalacsonyabb, 13 százalék, és a községekben a legmagasabb, 93 százalék. A kiadott új építési engedélyek alapján ötödével kevesebb, összesen 11 381 lakóépület építését tervezik. A tervezett egylakásos lakóépületek aránya 81 százalék volt, összesen 9 265 darab.

Nem meglepő módon a fővárosban kisebb volt az átadott lakások számának növekedése, mint a jelentősebb megyeszékhelyeken. Budapesten 6 341 lakást vettek használatba, ez 8,6 százalékkal több, mint 2019-ben. Minden településkategóriában nőtt a használatba vett lakások száma. A megyei jogú városokban 55, a többi városban 31, a községekben 45 százalékkal több lakás épült. A megyei jogú városokban tapasztalható erős növekedés csaknem felét három nagyváros: Debrecen, Győr és Szeged adta, ezek mindegyikében 1000-nél több új lakást vettek használatba. Országos szinten az átadott lakások száma utoljára 2009-ben volt magasabb a 2020. évinél.

Bár a KSH nem tett rá még csak utalást sem, de az erős növekedés mögött egyértelműen az állhat, hogy sok társasházi beruházás kivitelezése elhúzódott, illetve sok vevő még korábban kivárt, hogy a kedvezményes, öt százalékos áfával fizethesse a teljes vételár nagyobbik részét.

A főváros lakásépítésének egyharmada a XI. kerületben valósult meg. Az ott felépült lakások adják továbbá az országos lakásépítés közel egytizedét. Idén és a következő néhány évben Észak-Pest és Dél-Buda lesz a budapesti lakásberuházások központi terepe, de felzárkózik mögéjük a IX. kerület és egy-két külső körzet is, például a XVIII. kerület és a III. kerület.

Budapesten kívüli kép

Ha a fővároson kívüli piacot nézzük, azt látjuk, hogy 2019-hez képest több mint kétszeresére nőtt az új lakások száma az Észak-Alföldön, de jelentős bővülés történt a Dél-Dunántúlon (181 százalék) és a Dél-Alföldön (170 százalék) is. Utóbbi főleg egy-két nagyobb szegedi beruházás miatt alakult így.  Csak két régióban csökkent az átadott lakások száma: Közép-Dunántúlon és Észak-Magyarországon egyaránt 13 százalékkal kevesebb lakás épült.

Érdemleges fejlemény, hogy a természetes személyek által épített lakások aránya 41-ről 47 százalékra növekedett, a vállalkozások által építetteké 57-ről 52 százalékra csökkent 2019-hez képest. Vagyis a vállalkozások a különféle, számukra hátrányos körülmények miatt visszafogták a tempót, részben azért is, mert kivitelezői gondokkal küzdöttek.

Az új lakóépületekben használatba vett lakások 52 százaléka családi házban, 39 százaléka többlakásos épületben, 5,9 százaléka úgynevezett lakóparkban található. A használatba vett lakások átlagos alapterülete 1,4 négyzetméterrel, 98 négyzetméterre nőtt 2019-hez viszonyítva.

Készült a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. támogatásával.

Véleményvezér

Fordult a kocka, illúziónak bizonyult az a várakozás, hogy Kína lehagyja az USA-t

Fordult a kocka, illúziónak bizonyult az a várakozás, hogy Kína lehagyja az USA-t 

Nem biztos, hogy annyira jó gondolat volt a keleti nyitás. Az USA és Európa vezeti a világgazdaságot.
Aláírásgyűjtő ellenzéki aktivitákat támadtak meg Budapesten

Aláírásgyűjtő ellenzéki aktivitákat támadtak meg Budapesten 

Tettlegesséig fajult a választási kampány a fővárosban.
Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba

Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba 

A nagy újraelosztási ráta ellenére alig jut az egészségügyre.
Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság

Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság 

Négy hónap alatt tűnt el a költségvetési hiány.
Újra lőnek az ukrán tüzérek

Újra lőnek az ukrán tüzérek 

Nagy hatótávolságú rakétákat is kapnak az ukránok.
Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo