Ez a program hozzájárul az élelmiszerhez való alapjog gyakorlati megvalósulásához és megőrzi az egyén integritását, egészségét és méltóságát. Az élelmiszer segélyprogram további szociális és környezetvédelmi támogatási formák kidolgozását is elősegíti. Ez az egyetlen olyan program, mely mobilizálja a civil társadalmat és erősíti a szociális és területi kohéziót.
Az Európai Élelmiszerbankok Szövetsége - a Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel karöltve - arra kéri az államfőket és kormányokat, hogy támogassák az európai élelmiszersegély program folytatását 2013 után, valamint hogy olyan pénzügyi forrásokat tegyenek a program mögé, mely tükrözi a nélkülözők növekvő létszámát.
Pazarlás éhezés közben
A legfrissebb felmérések szerint jelenleg világszerte az emberi fogyasztásra szánt élelmiszerek egyharmada, körülbelül évi 1,3 milliárd tonna kerül kidobásra. Európában és Észak-Amerikában csak a lakossági fogyasztás során keletkező élelmiszer-hulladék fejenként átlagosan körülbelül 95-115 kilogramm. Magyarországon évente összesen körülbelül 1,86 millió tonna élelmiszer nem kerül emberi fogyasztásra, ebből 400 ezer tonnányi a lakossági élelmiszer hulladék.
Mint a Piac & Profit korábban már közölte: havonta legalább 14,8 kilogramm ételt vagy ételmaradékot dob a szemétbe egy átlag amerikai az ENSZ élelmezésügyi szakértői szerint. Tavaly az USA-ban összesen 33 millió tonna ételmaradék került szeméttelepekre és szemétégetőkbe. Az éttermek és élelmiszer-áruházak is sok zöldséget és gyümölcsöt dobnak el, ha külsejük nem felel meg az elvárásaiknak. A pocséklásban az európaiak sem maradnak el sokkal az amerikaiak mögött. Egy átlagos keresetű ember évente 180 kilogramm ételt hajít a szemétbe a Reuters hírügynökség számításai szerint. Az élelmiszerpazarlás több ponton jelentkezik: a kevésbé fejlett országokban elsősorban a gyártás és az áruelosztás során (pl. infrastrukturális problémák, tárolási és hűtési hibák, csomagolási és marketing hiányosságok és a kedvezőtlen klíma stb. miatt); míg a fejlett országokban elsősorban a háztartásoknál (pl. szükségesnél több élelmiszer vásárlása, élelmiszerek nem kellően hatékony felhasználása, nem kellően megfontolt vásárlás, tárolási hiányosságok stb. miatt) miatt. Az Európai Unióban szemétbe kerülő élelmiszer 42 százaléka a fogyasztóktól kerül ki, az összes vásárolt élelmiszer egynegyede végzi hulladékként.
Hazai kezdeményezések: Esélyt az ételnek
Az élelmiszerbankok világszerte azért küzdenek, hogy a kidobott élelmiszerek mennyisége jelentősen csökkenjen, a rászorulók élelmezése pedig biztosított legyen. Emellett kezelik a bizonyos helyeken hulladéknak minősülő, de még hasznosítható élelmiszerek-felajánlásokat: ezeket tárolják, majd eljuttatják a rászorulóknak. Fontos szerepük van a lakosság szemének felnyitásában is. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület a témában szemléletformáló programot indított el „Esélyt az ételnek" címmel, ugyanis teljes az egyetértés abban, hogy változás csak a fogyasztók felelősebbé válásával érhető el. Az élelmiszerekkel való takarékoskodás azért lenne fontos, mert a megtakarítások révén - ami az előállításba fektetett munkát, energiát és alapanyagot is jelenti - csökkenteni lehetne a rászorulók számát. A tudatosabb vásárlás, a tárolással kapcsolatos információk vagy éppen a maradékok felhasználására ötleteket adó receptek olyan apróságok, amelyek hatalmas változást jelenthetnek az élelmiszer-hulladék csökkentésében.
Pet it
Nem ez az egyetlen hazai kezdeményezés. A Pet it néven, önkéntesek által indított mozgalom a valódi, az éttermek konyháján keletkező, használhatatlannak tűnő ételmaradékoknak keresett további felhasználási lehetőséget. A kezdeményezés célja, hogy a helyi éttermek konyhai maradékai eljussanak a közelben lakók háziállataihoz, ezáltal csökkentve a környezet és a gazdik pénztárcájának terhelését. A mozgalomban részt vevő éttermek vállalják, hogy a konyhájukon keletkezett vagy az oda visszakerülő maradékot különböző, a maradék fajtájától függő feliratú, dátummal ellátott, környezetbarát dobozokba rakják, amelyek az étteremben vagy az étterem előtt felállított zárt hűtőbe kerülnek. Innen a gazdik ingyen elvihetik a nekik tetsző, kedvencük szeretett eledelét tartalmazó dobozt, amit aztán gondosan elmosogatva az étterem újrafelhasználásra visszavár. A mozgalomhoz már csatlakozott is az első étterem, a budapesti Manga Cowboy! A további éttermek mellett támogatók jelentkezését is várják a közösségi projektek megvalósításának terepet adó Creative Selector internetes oldalon. Az induláshoz kitűzött 600 ezer forintnyi összeget a napelemes hűtők és dobozok beszerzésére, valamint oktatási feladatokra szeretnék fordítani.