A Kaposváron alkalmazott környezetkímélő technológia a maga nemében páratlan, ennek során a préselt cukorrépaszeletből erjesztéssel előállított biogázt kazánokban égetik el.
Az igazgató tájékoztatása szerint az 1,7 milliárd forint értékű beruházás, amelyet a tulajdonos, az osztrák AGRANA cégcsoport saját forrásból valósít meg, négy év alatt megtérül.
A munkák jelenlegi állásáról szólva elmondta: a berendezések 90 százaléka megérkezett, jelenleg a két, egyenként 12 ezer köbméteres fermentáló tetőzetének szigetelését, a csővezetéket szerelését végzik a szakemberek.
A biogáz-üzemben a tervek szerint naponta 800 tonna cukorrépaszelet hasznosítanak - mondta Szeles Zoltán, hangsúlyozva: ezzel egy nagyon fontos környezetvédelmi problémát is megoldanak, hiszen a szerves hulladék jelentős részét hasznosítani fogják. Az is fontos szempont, hogy ezzel részben kiváltják a földgáz felhasználását - tette hozzá.
A cégvezető közölte: az idei, 60 naposra tervezett kampányban 400 ezer tonna cukorrépát dolgoznak fel. Ennek során 110 ezer tonna préselt répaszelet keletkezik, amelyből ebben az idényben közel 40 ezer tonnát hasznosítanak a biogáz-üzemben, a többit takarmányként értékesítik.
A kaposvári gyárban a múlt év végén kezdték el az Európában egyedülálló kísérletet; jelesül saját fejlesztésben és finanszírozásban - mintegy 100 millió forint értékben - megépítettek egy kisteljesítményű biogáz-üzemet, amelyben melléktermékként keletkező cukorrépaszeletet hasznosítottak.