hirdetés

Épül a legnagyobb árapályerőmű

Hamarosan startol a világ legnagyobb víz alatti energiaprojektje, a MeyGen, amelynek keretében tömegesen telepítenek majd turbinákat a vízfenékre. Az ezzel nyert energiamennyiséggel 175 ezer skóciai otthon áramellátását fogják biztosítani.

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

hirdetés

Kép: AtlanticResources

Az Atlanticresources vállalat nemrég bejelentette, hogy úttörő tervük első fázisa 83 millió dollárból fog megvalósulni. Ez 61 víz alatti turbina építését és üzembe helyezését jelenti, ami 42 ezer otthon energiaellátását oldja majd meg – írta együttműködő partnerünk, az ecolounge.hu.

Az árapályerőmű a szélkerekek működési elvén alapul, ugyanakkor teljesen kiszámítható módon és mennyiségben teszi lehetővé tiszta energia kitermelését. A konstrukció a dagály és apály óramű pontosságú mozgására épít, illetve arra a tényre, hogy a működtető közeg, jelen esetben a víz nyolcszázszor sűrűbb, mint a szélturbinákat hajtó levegő. (Az árapály hatásait hasznosíthatnák a jövő úszó ökovárosai is.)

A Földünket körülvevő vízburok napi kétszeri szintváltozását a Nap és a Hold tömegvonzása okozza, illetve egyrészt a Hold delelése, másrészt a Holddal ellentétes oldalon a Föld forgásának centrifugális ereje okozza. A Hold és a Nap delelésének egybeesése különösen nagy szintkülönbséget hoz létre (szökőár) holdtöltekor és újhold idején 14 naponta, közben azonban a két égitest árkeltő ereje legyengíti egymást (vak-ár). A Hold Föld körüli keringésének megfelelően a dagály naponta 40 percet késik. A tengerjárás két szintje közötti vízálláskülönbség, vagyis a dagálymagasság négyzetével arányos a víztömeg hasznosítható energiája. Szögezzük le gyorsan, hogy fizikai értelemben nincsen szó ingyen ebédről, vagyis az energiamegmaradás elve nem sérül, mert a jelenség létrejötte ugyan elsődlegesen a Föld és a Hold gravitációs vonzásán alapul, de energiája a Föld forgásából származik. Az árapály megcsapolása elvileg a Föld forgását lassítja. Ez azonban egyelőre nem aggasztó, miután amúgy is lassulunk, de ennek üteme – 1000 év alatt 0,02 másodperc – nem vészes, a dagályhullám hasznosítása pedig éppen olyan ritka, mint amennyire látszólag vonzó.

Nagyságrendileg tehát jóval nagyobb mennyiségű energia termelhető ugyanazon elv révén. Az alacsony fenntartási költségű gépek rotorjai folyamatos, egyenletes mozgást végeznek a tengerben, az őket hajtó vízáramlás akár napi 20 órán át lehetővé teszi a energiatermelést. A rotorok a felszínhez közel helyezkednek el, ahol a legerősebb az árapály hatása, a leggyorsabb az áramló víz sebessége. A tartópilonok révén pedig a szerkezet könnyen kiemelhető a tengerből, megkönnyítve a karbantartást.

Hordozható szélturbina, egyenesen a nyomtatóból
Hamarosan hozzájuthatunk a masszív szélturbinák lekicsinyített változatához. A lengyelországi Poznan városában működő Omni3D cég olyan 3D-nyomtatott szélturbinát alkotott, melynek mérete bár kicsi, összehajtva egy hátizsákban is elfér, azonban képes 300 W tiszta energia előállítására.
hirdetés

Véleményvezér

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.
Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba

Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba 

A nyugati világnak az egyik legizgalmasabb sajátossága, hogy lehet hibázni, csak sokba kerül. Most pont ez történik a britekkel a Brexit miatt.
Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa

Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa 

A független országgyűlési képviselő láthatóan igyekszik felülmúlni az általa feltárt lombkorona nélküli lombkoronasétány ügyet. Lehet most sikerült, mert a magyar pénzlopási kreativitás határtalan.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo