A földtől a fogyasztó asztaláig

A hatóság hozzáalakítja magát az élelmiszer-biztonság mind összetettebb feladataihoz, jogalkotóként pedig a világon is egyedülálló törvénytervezetet készít elő: az élelmiszerlánc normarendszerét. Mindeközben a hazai élelmiszereket a minőség megőrzésével segíti hozzá ahhoz, hogy igen jó stratégiai termékekké válhassanak.

A keresztelőre és a hozomány átvételére egyszerre került sor. Az országos főállatorvos hivatalát újabban már élelmiszerlánc-biztonsági, állat- és növény-egészségügyi főosztálynak hívják, októberben pedig százfős új csapatot is kapott a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium e hatósága: humánorvosok is szerepet vállalnak a dr. Süth Miklós vezette szervezet munkájában.

Gagyimentes övezet: Magyarország

A leglényegesebb szó: biztonság, benne foglaltatik a minisztériumi intézmény nevében, s ennek megfelelően valóban több feladat, több felelősség és minden jel szerint több eredményesség a jellemzője az agrárium, az élelmiszer-feldolgozás és most már az -értékesítés nagyhatalmú felügyeletének. Dr. Süth Miklóstól épp ezért egy olyan metszetről is érdeklődtünk, amelyről manapság mind több szó esik itthon is, a világban is.

Az élelmiszerről mint leendő stratégiai termékről szokás nyilatkozni. Az országos főállatorvos a Piac és Profitnak ehhez annyit tett hozzá, hogy Magyarország esetében érdemes az élelmiszer-biztonságra külön is figyelemmel lenni, tekintettel a jó természeti adottságokra és arra, hogy hazánk hosszú távon mindenképpen képes visszanyerni egykori pozícióját, amelyet évszázadok alatt hús- és növényipari termékeivel vívott ki magának.

Az élelmiszerlánc-biztonsági, állat- és növény-egészségügyi főosztályt vezető minisztériumi szakember, bár veszélynek tartja, mégsem fél attól, hogy a mind népesebb világ - az egyre fizetőképesebbé váló Kínával és Indiával az élen - "etetése" miatt az élelmiszerek minőségi kritériumai helyett a mennyiségieket helyezik előtérbe, s gagyi termékek tömege árasztja el a boltokat.

Dr. Süth Miklós nem vitatta, hogy a tömegtermelés létező kategória. De már a világon a minőségi szempontok mellőzésével egyre kevésbé vesznek meg portékákat az emberek, és az élelmiszer-termelők hozzáigazítják kínálatukat a kritikus vásárlói igényekhez. Magyarország pedig alternatívát kínál a fogyasztóknak, hiszen nem kényszerül rá például génmanipulált termékek előállítására, s jól sáfárkodhat a természeti adottságokkal, a meglévő igényes termelési kultúrával, s mellőzheti a dömpingáru kommersz minőségét.

A határ megállít

A határon - hála az élelmiszer-gazdasági vállalkozások érdek-képviseletei és a szaktárca egyezségének - megállítható az élelmiszeripar globalizációjának azon folyamata, amellyel az élelmiszer-biztonsági szabályokat puhítanák fel. Miközben nálunk nem nyernek polgárjogot a génmanipulált termékek, a magyar növényi és állati szaporítóanyagokat úgy sikerül értékesíteni a világban, hogy azok előállításánál változatlanul érvényesülnek a hagyományosan szigorú hazai garanciarendszerek.

Igaz, az előírások hatalmas tömege is veszélyeket rejt magában: számos esetben a betartásuknak olyan tetemes a beruházás- és költségigénye, hogy az agrárvállalkozások vagy ráfizetéssel képesek csak állatot tartani, gazdálkodni, vagy szabályszegőkké válnak. Dr. Süth Miklós új, a folyamatokra nagyobb rálátást és befolyást jelentő tisztsége alapján ígérni már mer, mégpedig a szabályok revízióját.

Egy példával illusztrálta, milyen élelmiszer-biztonsági normáknak van helyük és értelmük, ha fenn akarják tartani a vállalkozások érdekeltségét, miközben a minőség felett is őrködni lehet: a szalmonellánál úgy határozták meg az egészségügyi határértéket, hogy öt mintából egynél még elfogadható a pozitív eredmény, emellett azonban minden esetben csak úgy lehet forgalomba hozni a nyers baromfihúst, ha rajta áll a csomagolóanyagon a felirat, hogy kizárólag hőkezelést követően lehet fogyasztani. Így biztonságban lehet a fogyasztó, a hatóság érvényt tud szerezni az előírásoknak, a termelő sem kénytelen keresni a kiskapukat, hiszen piacképes áron tud jó minőséget előállítani.

Látva véd a hatóság

Az élelmiszer-termelés egyebek mellett komoly csatározások terepe is: egymásnak feszül a vegyipari beavatkozásokat teljesen kitiltani igyekvő lobbi és az ellentétes nézetet képviselő szféra, amelyik azt mondja, olyan fejlett anyagokkal dolgozik ma már a növényvédelem, a tartósítóipar, hogy abból nem származik kára a fogyasztónak, sőt.

Az arany középút az, amelyik támogatandó dr. Süth Miklós szerint. Azt - érvelt a Piac és Profitnak - nem lehet mellőzni, hogy szabályozottan, megfelelő vizsgálatok után akár a nagy létszámú állattartó telepeken, akár az intenzív növénytermesztésre igénybe vett földeken modern vegyi anyagokat használjon a világ. A guargumival - az E412-es anyaggal - nem is lett volna probléma, ami a gondot okozta, az a dioxin-szennyezettsége volt. A guarnövényből kinyert liszt semmiféle kárt nem okoz sem rövid, sem hosszú távon a fogyasztónak, még akkor sem, ha a tömegtermelést segítik elő vele. Az Európai Unióban engedélyezett - szakmai elnevezéssel: E-számmal rendelkező - anyagok mind ilyenek, az élelmiszer-biztonság szakértői ezekről mindent tudnak, ismerik hatásukat, tulajdonságaikat, s mindegyik esetében háromszoros biztonságot határoztak meg az engedélyeket kibocsátó nemzetközi hatóságok. Süth doktornak az az elve, hogy a kizárólag a hatóságok által ismert anyagok kontrollált módon kerülhessenek be az élelmiszerekbe, mivel a folyamatosan vizsgált termékek védettek, nem tudnak ártani.

Mivel tehát elve a főállatorvosnak, hogy a piac- és vállalkozásellenes hatású szabályozás is akadálya lehet az élelmiszer-biztonsági célok teljesülésének, élére állt annak, hogy a hatóság maga rostáljon. Sőt, a hatóság talán még előbb is alkalmazkodik a változó üzleti igényekhez, mint ahogyan azokat a kistérségi vállalkozások igényelnék. Az eredmény: Magyarország tájegységei most már ismét képesek az idegenforgalomnak is kínálni étkezési specialitásaikat, a helyi értékeket, s a vállalkozásoktól a higiéniai követelményeket ugyan számon kérik, de azt nem várják el, hogy iparszerű feldolgozó üzemekben készítsék el a különlegességeket. Dr. Süth a Piac és Profitnak elmondta: a kistermelői előállítás és kimérés rendeletét úgy alkotta meg a szaktárca, hogy kizárólag ott lehet az adott terméket forgalmazni, ahol azt előállították. Az élelmek készítői és vevői így közvetlen kapcsolatba kerülhetnek egymással, a személyes viszony a legfőbb biztosíték arra, hogy a gyártó ne hibázzon. Ha bajt okoz, akkor azzal saját magát zárja ki a későbbi üzleti tevékenységből.

Nem is nagyon akar ellenkezni azzal az állítással a hatóság vezetője, amelyet a Mezőgazdasági Termelők Országos Szövetsége főtitkárától vettünk kölcsön: "A hatóságok most már megtalálják az állat-egészségügyi szempontból veszélyes termékeket a kereskedelemben, de a portékák eredetére rendszerint nem derül fény. Ez azért van, mert a mezőgazdaság felében számla nélkül lehet értékesíteni." (Lásd Piac és Profit 2007/9.) Dr. Süth Miklós a számra számmal válaszolt: a húsipari szövetség becslése szerint 30-40 százaléknyi húsipari termék keletkezik a feketegazdaságban. Ez a mennyiség nem pusztán az adóelkerülés miatt veszélyes, hanem az emberi egészségre is ártalmas lehet, tekintettel e termékek bizonytalan eredetére.

A főállatorvos jelzi, akadnak "szürkék" is szép számmal, ők azok a vállalkozók, akik "csak" azzal ártanak, hogy a cégük számára engedélyezettnél nagyobb mennyiségeket állítanak elő, dolgoznak fel. Csakhogy a mennyiségi engedélyek nem ok nélkül valók, a vágóhidaknál például a higiénikus tárolásról, a biztonságos feldolgozástechnológiáról szólnak, s nem a hatóság passziójáról. Ha több sertést vágnak az adott helyen, akkor azt is kockáztatják, hogy már nem követhető nyomon megfelelő biztonsággal a termék, s mert a vágás-feldolgozás-forgalmazás láncolatba bekerül bizonytalan eredetű áru is, a hatóság nem a többletet, hanem az összes portékát kénytelen megsemmisíttetni.

A földtől a fogyasztó asztaláig

Az a termék, amelyik a polcon van, az azért van ott, mert ott lehet - bátorítja magát az élelmiszerlánc-biztonság fő ellenőre akkor, amikor magánemberként elmegy az üzletbe. Azaz mer vásárolni, mer onnan húst és más élelmet megvenni, ahol a laikus polgár is naponta beszerzi mindezt. A főállatorvos amúgy már nem csupán a disznóhúst, a baromfit vizsgáltatja árgus szemmel, hanem az összes többi csemegét is, tekintettel arra, hogy hivatali tisztsége jelentősen megnőtt. A Piac és Profitnak el is mondta, a tárca tudatosan szervezi át a biztonság hatóságát, ezért "tolta össze" a növény- és talajvédelmi, az élelmiszer-ipari és az állat-egészségügyi és élelmiszer-ellenőrzési főosztályokat: e három terület megelőzőleg egymástól függetlenül volt felelőse az élelmiszerlánc egy-egy elemének. A földtől a fogyasztó asztaláig szlogent azonban már egy - multidiszciplinális szakembergárdával rendelkező - hatóság képviseli. Hamarosan egy új törvénnyel is.

A világon egyedülálló szabályozás az élelmiszerláncról szól majd úgy, hogy egységes keretek között kezelik a takarmányozást, az élelmiszer-termelést, az állat-egészségügyet mind az ellenőrzés, mind a bírságolási gyakorlat során. A fogyasztó számára ezzel a biztonság garantálható, a vállalkozónak pedig az, hogy végre egységes szabályrendszerrel találkozik, s attól sem kell tartania, hogy a hatóságok közül sem sok önálló, eltérő logikával dolgozó kopogtat be hozzá, hanem csak egy. Az, amelyik a teljes lánc egészét egy normarendszerben látja és vizsgálja. Ennek érdekében már az új törvény elfogadása előtt is erősít a hatóság, lévén a dr. Süth Miklós vezette főosztály októberben egészül ki humánorvosokkal, közegészségügyi felügyelőkkel, azaz a tisztiorvosi szolgálat kötelékéből átkerülő munkatársakkal. Az élelmiszerláncra - az élelmiszer-biztonságra - így lesz az FVM-es hatóságnak teljes a rálátása, hatékonyabb a befolyása.

Véleményvezér

Mészáros Lőrinc és neje hatalmas luxusba fojtotta a magyar fanyalgók miatt érzett bánatát

Mészáros Lőrinc és neje hatalmas luxusba fojtotta a magyar fanyalgók miatt érzett bánatát 

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő ismét utolérte a Mészáros házaspárt.
Újabb eseményt szervez Karácsony Gergely

Újabb eseményt szervez Karácsony Gergely 

Nem nyugszik a főpolgármester.
Nincs neurológiai betegsége Orbán Viktornak

Nincs neurológiai betegsége Orbán Viktornak 

Nyelvi botlás lehetett csak.
Lázár János hatalmas öngólja, a betiltott vonatinfó helyére egyre újabb verziók születnek

Lázár János hatalmas öngólja, a betiltott vonatinfó helyére egyre újabb verziók születnek 

A betiltás a digitális világban immár mulatság tárgya.
Semmi nem fog Magyar Péteren

Semmi nem fog Magyar Péteren 

Ezúttal komoly kihívóra lelt Orbán Viktor.
Ha valaki féláron szeretne friss gyümölcsöt csak Bécsbe kell kiugrania

Ha valaki féláron szeretne friss gyümölcsöt csak Bécsbe kell kiugrania 

Hol van már Magyarország egykori olcsósága.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo