Az első vizsgálati eredmények csütörtökre várhatók a dioxin-szennyezés miatt vizsgált indiai guargumi mintákról. A főállatorvos azt javasolja, hogy a vásárlók egyelőre ne fogyasszanak olyan élelmiszert, amelyen feltüntették, hogy E 412-es, guargumi, guarliszt, guargyanta adalékot tartalmaz.
Azt még nem tudni, hogy miként szennyeződött ez az élelmiszer adalék alapanyag dioxinnal, és az sem ismert, hogy az egyik külföldi felhasználó miért vizsgáltatta be dioxinra. Ennél az anyagnál ugyanis nem kötelező a dioxin vizsgálata - mondta a főállatorvos hétfőn, a kornyszóvivői tájékoztatón.
A magyar élelmiszerbiztonsági hatóságok európai uniós riasztásra kezdték meg a vizsgálatot. Az eredetileg svájci jelzés szerint a dioxinon kívül pentaklór-fenollal is szennyezett az anyag. Ezt az utóbbi anyagot ma már növényvédő szerként nem használják.
Süth Miklós hangsúlyozta: termék dioxin- illetve más, az egészségre ártalmas anyagtól mentessége azoknak a vállalkozásoknak a felelőssége, akik élelmiszeripari vagy takarmányozási célra guargumit importáltak és adtak tovább. Egyelőre az üzletek polcairól nem kell levenni azokat az élelmiszereket, amelyekben ez az adalék szerepel, de a főállatorvos kéri a vásárlók óvatosságát.
Az ilyen anyagot forgalmazó, felhasználó, tároló vállalkozásokat felszólították, hogy azt jelentsék be. Eddig már mintegy száz bejelentés érkezett. Csak azok forgalmazhatják továbbra is ezt az anyagot, akik hiteles bizonylattal rendelkeznek annak szennyeződés-mentességéről. Az önkéntes bejelentéseken kívül a hatóság is listát készített arról, hogy mely vállalkozások használhatják ezt az anyagot.
A főállatolrvos szerint ezt az anyagot igen széles körben használják az élelmiszeriparban állományjavításra, az eltarthatóság javítása érdekében, 200 ezerre tehető azon vállalkozások száma, amelyek kapcsolatba hozhatók ezzel az anyaggal. Ezt az adalékanyagot még a gyógyszeripar, a kozmetikai ipar is használja.