Útban van, ezért odébb viszik a várost

2018. augusztus 26. vasárnap - 18:13 / piacesprofit.hu
  •    

Milliárdos költségekkel három kilométerrel távolabbra telepítik a lappföldi Kiruna városát, hogy tovább bányászhassák az alatta fekvő vasércet. Megtérül-e valaha a beruházás – nem tudni.

Kép. 2018. 08. 24. - 10.49

Kép: wikipedia

A svédországi, ma 23 000 lakosú várost a Sarkkörtől több mint 100 km-re északra, a 19. és a 20. század fordulóján alapították, hogy kiaknázhassák a világ egyik legnagyobb vasérckincsét.

A település szinte maradéktalanul az állami tulajdonban lévő bányatársaságtól függ, amely egyre mélyebbre hatolva hozza felszínre a magnetitet. Az érckincs elhelyezkedését követő robbantások-fúrások azonban egyre inkább a város alá vezetnek, és kiderült: ha folytatni akarják a kiaknázást, összedőlhetnek az épületek…

Nem bányásznak többé erdőirtással a világvállalatok
Globális megállapodást kötött az ékszeripar, az elektronikai szektor és több más ágazattal együtt az autógyártók a felelős bányászásról. Megfékezik az erdőirtással járó bányászatot, odafigyelnek az emberi jogok tiszteletben tartására és a „konfliktusásványokat” is kizárják ellátási láncukból.

Így született a döntés, hogy Kirunát mintegy 3 kilométerrel távolabbra telepítik – pontosabban ott új várost építenek. Mindenesetre megőrzik és áttelepítik a város híres, 1912-ben épült templomát, a Városháza harangtornyát, valamint a házat, amelyben a városalapító Hjalmar Lundbohm hajdan lakott.

A kirunaiak számára, akiknek el kell búcsúzniuk otthonaiktól, lakások ezreit építik fel. A tervezők egyúttal a jövőre is gondoltak, mivel Kiruna ércvagyona valamikor bizonyosan kifogy.

A lehetőség az idegenforgalom: érdekes módon sok távol-keleti turista keresi fel a messzi északon fekvő várost. A kérdésre, megtérül-e valaha a több milliárd euróba kerülő városépítés, senki nem tudja a választ, hiszen azt nemcsak az érc mennyisége, hanem az ár mindenkori alakulása döntheti majd el.

(Forrás: Neue Zürcher Zeitung)

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.