Svájcban alkotmányos alapjog a kerékpározás

2018. szeptember 25. kedd - 18:00 / piacesprofit.hu
  •    

A svájciak háromnegyede népszavazáson úgy döntött, hogy vegyék fel a kerékpározást és annak infrastruktúráját az ország alkotmányába.

Mind a 26 kanton a kerékpározás megvédése és támogatása mellett döntött, a szavazók 73.6 százaléka voksolt igennel. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy mind a szövetségi kormányt, mind a messzemenő önállósággal rendelkező kantonokat ezentúl nagyobb felelősség terheli az ország kerékpárút-hálózatának fenntartásában és tovább építésében.

Forrás: Swissinfo

Forrás: Swissinfo

A népszavazás kezdeményezői azzal érveltek, hogy a kerékpározás elterjesztésével nem csak a gépkocsi-forgalmat lehet csökkenteni, hanem a tömegközlekedési eszközök zsúfoltságát is. Ugyanakkor azt igényelték, hogy fordítsanak nagyobb figyelmet a kerékpárosok biztonságára. A statisztikák szerint míg Svájcban valamennyi közlekedési eszköznél csökkennek a balesetek, a kerékpározásban nő a sebesüléssel, halállal járó balesetek száma.

Futárok találták ki, akár tömegsport is lehet
Az elegáns lovaspólót kevesen játsszák – a kerékpáros pólóból lehet tömegsport is, bár nem éppen könnyű. Bicajon kívül nem kell hozzá más, mint olyan labda és ütő, amilyeneket a lovaspólónál használnak.

A kerékpározás svájci hívei remélik, hogy azt most sikerül tovább elterjeszteni és a jelenlegi 8 százalékról 16 százalékra nő a rendszeresen kerékpározók aránya. Ez hasonló a németországihoz, de messze elmarad a fő kerékpáros országokétól, Dániáétól és Hollandiáétól.

Az alpesi ország közvetlen demokráciája gyakori népszavazásokat jelent. Hasonló módon döntöttek 1979-ben arról, hogy a gyalog- és a turista-utakat rögzíteni kell az alkotmányban. 

(Swissinfo)

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.