Mit tegyünk, ha kátyúba futottunk?

2019. február 08. péntek - 20:03 / piacesprofit.hu
 •    

Csak a fővárosban évente 30-35 ezer új kátyú keletkezik az utakon, a kátyúkárok 60-70 százaléka az év első negyedévében történik.  Összegyűjtöttük azokat a legfontosabb tudnivalókat, amelyeket szem előtt kell tartanunk ha kátyúkárt szenvedtünk el.

Óriási problémát okoznak a kátyús utak az autósoknak. A bajt a legtöbb esetben az aszfaltba beszivárgó csapadék okozza, amely hideg időben megfagy, és szétfeszíti az útburkolatot. A probléma gyökere azonban, hogy a hazai autóutak átlagéletkora közel 40 év. Csak a fővárosban évente 30-35 ezer új kátyú keletkezik, ezek mintegy kétharmada a téli hónapokban. Egy korábbi felmérés szerint a fővárosi autósok harmada találkozott már kátyú okozta kárral, a vidéki gépjárműtulajdonosoknál ez az arány 25 százalék körül van. Az Europ Assistance Magyarország adatai szerint csak idei téli időszakban, 2018 decemberében, illetve 2019 januárjában, két hónap alatt csaknem 6 ezer autós kért segítséget a szolgáltatótól.

A kátyúk okozta károkért az út üzemeltetője felelős, illetve a kár bejelentését is az üzemeltetőnél kell megtenni Az úthálózat üzemeltetője a közutakon a Magyar Közút Nonprofit Zrt., a fővárosi utak esetében a Budapest Közút Zrt., illetve vidéki települések esetében az illetékes önkormányzatok. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. felel a mintegy 32 ezer kilométernyi gyorsforgalmi, illetve a településeket összekötő fő- és mellékutak állapotáért, az egyéb utak felelősei a fővárosi, illetve helyi önkormányzatok.

kátyú az úton

Kép: Abroncs Kereskedőház

Milyen sérüléseket okozhatnak a kátyúk?

 • A leggyakoribbak a gumiabroncsok, illetve a felnik sérülései
 • Kerékösszetartás elállítódása
 • Súlyosabb esetekben a futómű is sérülhet

Mi a teendő, ha kátyúba futunk?

 • A bizonyítás minden esetben a kárt szenvedett gépjármű vezetőjét terheli, így nagyon fontos a megfelelő dokumentálás.
 • Készítsünk fényképfelvételt a kátyúról, a gépjármű sérüléséről, illetve az érintett útszakaszról. Annak érdekében, hogy a méretarányok érzékelhetők legyenek, javasolt referenciamértéket alkalmazni, pl. egy használati tárgyat, mérőszalagot a kátyú mellé helyezni, hogy érzékelhetővé váljék a kátyú nagysága, mélysége
 • Amennyiben a balesetnek voltak tanúi, érdemes felírni az elérhetőségüket!
 • Súlyosabb sérülés esetén ajánlatos rendőrt hívni, mivel a rendőrségi jegyzőkönyv vita esetén fontos bizonyíték lehet.

Mikor utasíthatja el az út kezelője a kátyúkár megtérítését?

 • Ha kátyúra figyelmeztető táblát helyeztek ki az adott útszakaszon
 • Ha sebességkorlátozó táblát helyeztek ki az érintett útszakaszon, amelyet a sofőr nem vett figyelembe
 • Ha nem bizonyítható, hogy a gépjármű sérülését az adott útszakaszon keletkezett kátyú okozta
Itt a kátyúszezon! Jó tanácsok sofőröknek
A téli útviszonyok között még komolyabb veszélyt jelentenek kátyúk az autósok számára. A károk elkerülése érdekében a sofőrök vezetéstechnikai ismereteik felfrissítésével készülhetnek a szezonra.

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor