Ezekre az adókedvezményekre számíthatnak a családok

2018. augusztus 17. péntek - 06:06 / piacesprofit.hu
  •    

Érdekes adatsort tett közzé a KSH a magyar lakosság és háztartások összetételének megoszlásáról a 2016. évi mikrocenzus eredményei alapján. A magyar lakosságban az egyedülállóak aránya a teljes népességben 12,7 százalék, míg a családban – ideértve az élettársakat is - élők aránya 87,3 százalékos.

Az RSM blogban ismertetett adatok szerint a magyar lakosságban az egyedülállóak aránya a teljes népességben 12,7 százalék, míg a családban – ideértve az élettársakat is – élők aránya 87,3 százalékos. A gyermektelen háztartások aránya 45,5 százalék, vagyis a háztartásokon belül többségben vannak a gyermekesek (54,5 százalék),a családokon belül pedig közel kétharmad a gyermekesek aránya (62,5 százalék). Tíz háztartásból háromban él egy gyerek, kettőben kettő, míg négy vagy több gyerekkel minden hatvan háztartásból egynél találkozhatunk.beresjarulekai-600x450

A családi adókedvezmény révén a gyermekvállalást az adórendszer is elismeri. A 2018. májusi  323 400 forintos bruttó átlagjövedelmet (KSH) alapul véve az alábbiakban látható, hogy a munkáltatói oldalon ezen a bérszinten felmerülő teljes bérköltség (391 314 forint) mekkora hányada kerül kifizetésre a munkavállaló felé nettó jövedelemként, gyermekszámtól függően.ber-es-berjarulekok-munkaltatoi-szemmel-2018-600x450

A számoláskor figyelembe vettük a családi adókedvezmény összegét, de figyelmen kívül hagytuk az első házasok adókedvezményét és az egyéb, a jövedelmet érintő esetlegesen felmerülő kedvezményeket.

Adózás 2019: bemutatjuk a legfontosabb változásokat
A július huszadikán elfogadott adótörvényekben számos módosítás található, amelyek lényeges pontokon érintik a vállalkozások adózását. Az alábbiakban az OrienTax adótanácsadó szakértőjének segítségével bemutatjuk a legfontosabb adótörvény változásokat.

A korábban már elfogadott törvénymódosítás hatására a jövő évtől a kétgyermekes családok nettó jövedelme összesen ötezer forinttal fog növekedni havi szinten. A szociális partnerek megállapodása alapján szintén előrevetíthető, hogy a szociális hozzájárulási adó mértéke legkésőbb jövő július 1-jétől további két százalékponttal csökken, ami a bérköltségek csökkenését eredményezheti, a nettó jövedelmek változatlansága mellett.

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek