Trump képtelen belátni: a megújulók legyőzték a szenet

2019. január 19. szombat - 12:01 / Kriston László
  •    

Trump sem tudja megállítani a széntüzelésű erőművek sorozatos bezárását. Hiába ígérte kampányában, hogy véget vet az Obama-érában vívott „szén elleni háborúnak”: a földgázüzemű és megújuló energiás erőművek építése is olcsóbb, mint az öreg, elavult széntüzelésű erőművek fenntartása.

Hiába pózolt egyik rendelete aláírásakor Trump az ovális irodában szénbányászokkal, hiába próbálja betartani ostoba ígéretét, hogy fellendíti a szénbányászatot és a szénerőművek használatát különféle kedvezményekkel, véget vetve az Obama-adminisztráció által indított „szén elleni háborúnak” (ami a Clean Power Plan nevű törvényben valósult meg), a széntüzelésű erőműveknek keresztbe tettek a megváltozott piaci körülmények. Már nem gazdaságos működtetni őket.

Ma már olcsóbb az új megújuló energiás és földgázüzemű energiakapacitások építése és működtetése, mint a régi széntüzeléses erőművek fenntartása – vélekedett James Robo, a NextEra Energy Inc. elnöke. Ráadásul a megújuló energiás kapacitások működtetése a következő években még olcsóbbá válik, és ezt az állami támogatások, adókedvezmények esetleges elvonása, megszüntetése sem fogja megváltoztatni.

Már 2017 elején a megújulók olcsóságáról szóltak a Lazard befektetési cég kalkulációi a fosszilis energiahordozókkal szemben.

Az S&P Global Market Intelligence elemzése szerint Trump szénbarát energiapolitikája ellenére 2018-ban a szénerőművek bezárásának mértéke megduplázódott a 2017-ben tapasztalt ütemhez képest.

  • 2018-ban 14,3 gigawattos (GW) szénerőmű-kapacitást vontak ki az amerikai piacról.
  • 2017-ben az ilyen erőművek bezárásai 7 GW-nyi kapacitást érintettek.
  • A 2018-ban történt bezárások volumene olyan nagy, hogy arra 2015-ben volt utoljára példa. Akkor 14,8 GW összkapacitású erőműveket kapcsoltak ki a hálózatból.
  • A piaci szereplők már további 22,9 GW-nyi erőművek bezárását jelentették be a 2019 és 2024 közötti időszakra.
  • Ezzel 71,6 GW-ra nő a 2014 és 2024 között kivont/kivonandó szénerőművek kapacitása.
  • Az USA jelenlegi szénerőmű-kapacitása 245,6 GW.

Az elemzésből az tűnik ki, hogy a nagy energiavállalatok közül csak egy helyezett üzembe új szénerőművet a közelmúltban – de azt is 2010-ben. Egyik megkérdezett nagy energiacég sem tervezi új szénerőmű építését.

Blue photovoltaic solar panels, closeup shot

Kép: Fotolia

A bezárások mellett döntő vállalatok számításba vették terveikben az üvegházgáz-kibocsátásra vonatkozó s a jövőben egyre szigorúbb előírásokat, vagyis hogy a légszennyezés tonnánkénti ára, a karbonárfolyam növekedni fog, ahogy a világgazdaság és a kormányok előtérbe helyezik energiapolitikájukban a klímavédelmet.

A leállítások mellett szól még a magas működési költség, az öregedő infrastruktúrával járó felújítási igény és annak költségvonzata, s a közvélemény légszennyezés-ellenes nézetei.

A legnagyobb szénalapú kapacitással bíró FirstEnergy Corp. vezérigazgatója, Charles Jones egy konferencián úgy nyilatkozott, hogy a téli hideg idején szükséges „ellenálláshoz”, vagyis rezilienciához szükséges a széntüzeléses energiatermelés megtartása (nyilván arra céloz, hogy a napsütés és a szél nem mindig áll rendelkezésünkre), de több energiacég is azt mondta, hogy a reziliencia szempontját figyelembe véve is a szénerőművek bezárását látják a legjobb opciónak.

Ezt a nézetet az is alátámasztja, hogy míg a megújuló energiát korábban azonnal el kellett fogyasztani, a tárolás ma már nem megoldatlan probléma. Az új technológiák lehetővé teszik a szél- és napenergiafarmok által termelt energia tárolását, mert az akkumulátorok fejlettebbek, mint évekkel ezelőtt voltak, nem kis részben Elon Musk fejlesztései miatt.  (A Tesla által épített ausztrál napenergiatelepet igazi sikersztoriként írták le.)

Az egyik cég azt nyilatkozta, hogy több száz forgatókönyvet is megvizsgáltak, és még így is a szénerőmű-használat leépítése a logikus konklúzió.

(S&P Global Market Intelligence)