Jeff Bezos is vertikális farmba fektet

2017. november 07. kedd - 19:06 / Kriston László
  •    

Automatizált termesztés, termőföld nélkül, napfény helyett LED-égőkkel. Ez a jövő. Illetve már a jelen. A raktárakban történő városi növénytervesztésben az Amazon alapítója is fantáziát lát. Egy San Francisco-i startup 260 millió dollárt szedett össze befektetőktől.

A San Francisco déli részén működő startupnak beszédes neve van: plenty, azaz sok, temérdek. A cég egy raktárépületben működtet farmot San Franciscóban, s most újabb telep megnyitására készült Seattle-ben, nem kevesebb, mint 9300 négyzetméteren.

Az új létesítményt 2018-ban helyezik üzembe és évente kétmillió kilogramm zöldséget tud majd termelni, amivel 183 600 embert lesz képes ellátni. A világítást energiatakarékos LED-égők szolgáltatják. Először leveles növényekkel kezdik (pl. saláta), majd fűszernövényekkel bűvül a kínálat. Idővel gyümölcsöket és zöldségeket is termesztenek majd.

A Plenty tervbe vette, hogy a termesztés bizonyos munkafázisait automatizálja, vagyis gépesíti. (Vélhetően az öntözést.) Ez valószínűleg azért is fontos, mert a cég már működő üzemében állítólag olyan sűrűn termesztik a leveles növényeket, hogy az alkalmazottak is alig férnek hozzájuk. A vállalkozás egy kisebb, kísérleti üzeme Wyomingban működik, ahol 300 növényfaj termőföld nélküli termesztését próbálták ki.

Vertikális farm (fotó: Flickr/Paul Goings)

Vertikális farm
(fotó: Flickr/Paul Goings)

A vertikális farmokban történő városi növénytermesztésnek több előnye is van.

  • Nem igényel termőföldet.
  • Megspórolják a benzinköltség nagy részét és annak emisszióját, mert nem kell vidékről szállítani az árut a városi fogyasztókhoz.
  • Friss terményt juttatnak a közeli boltokba.
  • A helykihasználás optimális, a növények állványokon teremnek, vagyis minden négyzetméterre több szintnyi termőfelület jut.
  • A föld hiánya miatt kisebb a bakteriális fertőzések kockázata.
  • A műtrágya előállításának karbonvonzatát is megspórolják, ezért szintén környezetkímélő az eljárás.

2017 júliusában a cég 200 millió dollárt kalapozott össze, ami eddig a legnagyobb befektetés az agrotech szektorban. A tőkebevonást a SoftBank Vision szervezte, és a befektetők között van a DCM Ventures is, mely például Jeff Bezos és Eric Schmidt pénzét is mozgatja. Schmidt a Google anyavállalatának, az Alphabetnek az elnöke.

(Business Insider)