Egy fürdés a tengerben felér egy hormonterápiával

2018. augusztus 05. vasárnap - 12:01 / Kriston László
  •    

Női felfedezőcsoport kutatja a csendes-óceáni szemétszigetet. Most vannak tizedik túrájukon, de még az expedíció tagjait is meghökkenti, mennyire óriási a hulladékmennyiség és milyen mértékben nő a szennyezettség.

Ha már Oprah Winfrey tette világhírűvé beszélgetős műsorában a Csendes-óceánban összeálló műanyaghulladék-szigetet, akkor stílszerűen legyen egy csak nőkből álló tudóscsoport is, amely expedícióra indul oda. Az angol Emily Penn húsz tagú stábbal kerekedett fel kutatni a Csendes-óceánt. A csapat tagjai a világ minden tájáról származnak, állampolgárságuk is változatos, akárcsak szakmai hátterük. Az utazás célja, hogy adatokat szerezzenek a műanyag-szennyezésről éppúgy, mint a mérgező vegyi anyagok jelenlétéről az óceánban. A közvélemény az elmúlt egy-két évben az előbbi problémára ébredt rá leginkább, de

A csapat 5550 kilométert tett meg az óceánon a 22 méter hosszú Sea Dragon (Tengeri sárkány) nevezetű hajó fedélzetén. Hawaii-tól indultak, végcéljuk ezúttal Seattle. Az expedíció az eXXpedition North Pacific nevet viseli, a dupla x utalás a női kromoszómára. Az ENSZ Tiszta Tengerek Kezdeményezése is támogatja a projektet, bár arról nem szól a fáma, hogy ez erkölcsi támogatás, tudományos együttműködésben merül-e ki, vagy anyagi dotálásban is.

Műanyaghulladékból összeállt sziget az óceánban Fotó: Flickr/Bo Eide

Műanyaghulladékból összeállt sziget az óceánban Fotó: Flickr/Bo Eide

A Hawaii-tól Kanada partjaiig tartó utat már megtették, jelenleg Észak-Amerika partszakaszán folytatja a kutatást a csoport. A GreenBiz-nek adott interjújában Penn egészen konkrét benyomásokkal hozta emberközelbe a szennyezettség problémáját. Elmondta például, hogy tíz másodpercenként akad egy-egy műanyag tárgy, ami elúszik a hajójuk mellett. Ilyen sűrű a hulladék előfordulása. Ráadásul ez alatt felismerhető, egészben maradt tárgyakat ért, például egy italos palackot, egy ételhordó konténert, egy felmosó vödört, egy öngyújtót. Mindezek a partoktól többszáz vagy akár többezer kilométeres távolságra hömpölyögnek az áradatban.

Időzített bomba ketyeg a Csendes-óceánon
Az eddig véltnél jóval nagyobb kiterjedésű a csendes-óceáni szemétsziget – derült ki egy új vizsgálatból, amely szerint a vízfelszínen úszó, nagyméretű hulladékok „ketyegő bombát” jelentenek, mivel megfelelő intézkedések hiányában néhány évtizeden belül olyan apró műanyagszemcsékre bomlanak le, amelyek aztán bekerülhetnek a táplálékláncba.

A másik probléma, hogy amikor a vízből vesznek mintákat, rögtön előkerül a szomorú valóság: a vízben a széttöredezett mikroplasztik található meg hatalmas mennyiségben. A hajó női legénysége úgy tapasztalta, valahányszor mintát vesznek a vízből, legalább 500 darab műanyag található benne.

A laikusoknak is nyilvánvaló, a szennyezettség olyan mértékű, hogy felmerül a kérdés: képesek leszünk valaha megtisztítani az óceánokat? Az biztos, hogy éveken át tartó munka lesz és az áradásokat kihasználó tisztító gátakat kell majd létesíteni – mint amilyen például a 22 éves holland “csodagyerek” által javasolt megoldás.

A csendes-óceáni szemétsziget, mely angol szövegkörnyezetben két néven ismeretes (Great Pacific Garbage Patch és North Pacific Gyre) szintén azért jött létre, mert az áramlatok egyre helyre terelték a szemetet. A cél mindenképpen az lenne, hogy már a hulladékképződés korábbi fázisában beavatkozzon a lakosság és a piaci szereplők – mindezt a körforgásos gazdaság megvalósításával, melyben javul az újrahasznosítási arány, sőt egyre nagyobb mértékben küszöbölik ki a műanyag használatát is.

Az expedíció tagjait meglepte, hogy az elmúlt évek utazásaihoz képest is szemmel láthatóan nagyobb a szemétmennyiség. Fontos probléma még, hogy óceánjaink tele vannak vegyi anyagokkal, nemcsak a víz felszíne, hanem a mélyebb rétegei is. A használati tárgyainkról vagy éppen az ipari szennyvízből eredő kemikáliák bekerülnek a testünkbe is. A tengerekben gyulladásgátlók, gyomirtó szerek és más mesterséges kémiai anyagok molekulái találhatók. És ha ezeket a vízzel együtt megisszuk -márpedig ez történik ha nem is a sós vizek esetében, de az édesvizű folyók környékén-, akkor a nők testében felhalmozódnak a vegyi anyagok, s ezeket adják tovább megszületendő gyermekeiknek is.

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.