22 éves fiatalember tisztítja meg az óceánt a plasztikszeméttől

2017. július 22. szombat - 18:01 / KlimaBlogger
  •    

Az ifjú holland feltaláló szerint megvalósítható, hogy a Csendes-óceánban összegyűlt hírhedt hulladéksziget felét eltakarítsák a találmányával. Többmillió tonna szemét hömpölyög az óceánokban.

Boyan Slat 2013-ban kezdte a The Ocean Cleanup (Óceántisztítás) nevezetű projektet, melyben felvázolta, hogy egy úszó, lebegő gátakat létesítene, amihez a természetes vízáramlás szállítaná a hulladékot. A gáton fennakadna a hömpölygő szemét.

Stílusosan sztárolja magát (kép: boyanslat.com)

Stílusosan sztárolja magát (kép: boyanslat.com)

Slat 16 évesen búvárkodott Görögországban, amikor szembesült vele, hogy több műanyagszemetet lát, mint halat. Ekkor határozta el, hogy életét e probléma megoldásának szenteli. Megtisztítja a tengereket a szeméttől. 2013-ban abbahagyta főiskolai tanulmányait, hogy idejét teljes egészében választott küldetésének szentelhesse.

Nem tűnik valami drámainak. De ez maga a gát. Egyik prototípusa legalábbis. (fotó: theoceancleanup.com)

Nem tűnik valami drámainak. De ez maga a gát. Egyik prototípusa legalábbis.
(fotó: theoceancleanup.com)

Tervei szerint Hawaii és Kalifornia között helyeznék el azt a 50 gátat jövőre, azaz 2018-ban, melyek passzívan elvégeznék a szemétbegyűjtést. Az ifjú vállalkozó-feltaláló-aktivista szerint az óceánokban úszkáló többmillió tonna műanyagszemét felét is ki lehetne fogni az általa javasolt módszerrel.

Slat jelenleg 60 fős teamet menedzsel, s a projektet olyan cégek támogatják, mint a kotrógépgyártó Boskalis vagy a Akzo Nobel vegyipari konszern. Nyilván mindkettő azt reméli, hogy renoméját, CSR-jét tudja fényesíteni azzal, ha az óceántisztítás nemes ügyének adja a márkanevét és a pénzét.

Az összegyűlt plasztikot hajókkal szálíltanák a szárazföldre és újrahasznosítanák.

A gát másik prototípusa az északi-tengeren (fotó: theoceancleanup.com)

A gát másik prototípusa az északi-tengeren
(fotó: theoceancleanup.com)

“Képzeljük el, hogy a következő autónk lökhárítója vagy a telefonunk váza úszkál az óceánban”, nyilatkozta Slat a Reuters hírügynökségnek Brüsszelben.

A fiatalember koncepciója nem aratott osztatlan sikert, a Greenpeace szerint az élővilágnak is ártana az ilyen nagy mennyiségű hulladékbegyűjtés, mert az apró méretű élőlények is fenn akadnának a korláton és elpusztulnának.

Ezzel a repülővel fotózta és derítette fel Boyan a gigantikus csendes-óceáni szemétszigetet (fotó: theoceancleanup.com)

Ezzel a repülővel fotózta és derítette fel Boyan a gigantikus csendes-óceáni szemétszigetet
(fotó: theoceancleanup.com)

Slat cáfolta, hogy ilyen veszélyek állnának elő. Szerinte találmánya nem ártana az élővilágnak. Sőt inkább a hömpölygő szemétszigetek veszélyeztetnek számos fajt, mivel a halak és a madarak eledelnek nézik a széttöredezett PET-palackokat, a műanyagdarabokat és elfogyasztják őket, amitől persze elpusztulnak.

Valamit visz a víz (fotó: theoceancleanup.com)

Valamit visz a víz
(fotó: theoceancleanup.com)

Ugyanakkor Slat úgy tudja, a lebegő hulladék túlnyomó részét nagy darabok jelentik, melyek nem törnek szét, mint például a rekeszek, bóják, gyerekjátékok, fogkefék, vécéülőkék.

Forrás: Reuters