Dánia is kerítést épít a határra – de nem azért

2018. augusztus 14. kedd - 16:24 / piacesprofit.hu
  •    

Dánia is kerítésépítésbe fog a déli határán, Koppenhága azonban nem emberi, hanem állati bevándorlók ellen akar védekezni. A kerítés ugyanis feltartóztathatná a sertéspestist hordozó vaddisznókat.

Hetven kilométeres kerítés épülhet a dán-német határon, miután utolsó engedélyezőként a dán környezetvédelmi hatóság is zöld utat adott a projektnek. A kerítés várhatóan 2019 elejére el is készül. A határzárat Koppenhága azonban nem az emberi, hanem az állati bevándorlók feltartóztatására használná: az afrikai sertéspestist hordozó vaddisznókat tartaná vissza az új vasfüggöny.

Kép: SEFAG

Kép: SEFAG

A kerítésnek azonban nem sok értelme lesz: a vaddisznók ugyanis kiváló úszók, így folyami, vagy tengeri úton bármikor megkerülhetik a kerítést. Arról már nem is beszélve, hogy a sertéspestis (ami egyébként Németországban máig nem ütötte fel a fejét) terjedéséhez egyáltalán nincs szükség vándorló vaddisznókra. A betegség ugyanis kiválóan terjed élelmiszermaradványokkal is Csehországban például arra szólították fel a sofőröket, hogy semmiképpen ne hagyjanak élelmiszermaradékot olyan helyeken ahol vaddisznók is hozzáférhetnek.

(Magyarországon tavasszal jelent meg a veszélyes kórokozó.)

A sertéspestis ugyanakkor komoly kockázatot jelent a dán mezőgazdaságnak, amelynek a sertéstenyésztés és húsfeldolgozás az egyik legfontosabb ágazata és ha az országban mégis megjelenne a betegség, minden nem EU-ország irányába irányuló exportot le kellene állítani.

 

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.