Vonzerő a szabadság: munkát keresünk, nem állást

2018. június 12. kedd - 10:10 / piacesprofit.hu
  •    

A mai szakemberek egyre jelentősebb része munkát akar, nem állást. A szabadúszók gazdasága (angolul „freelancers”, vagy „gig economy”) arra épül, hogy egyre többen választják szabad döntésként az alkalmazotti lét helyett a projektalapú munkavállalást hosszú távon, életformaként – írja a Budapest LAB.

 Az Európai Független Szakemberek Fóruma 2017 tavaszán kiadott statisztikái szerint a szabadúszók adják a kontinens munkaerejének leggyorsabban növekvő szegmensét. Csaknem 9 millióan vannak az Európai Unióban. Amerikai felmérés szerint egy évtizeden belül az Egyesült Államok munkavállalói között többségben lesznek a szabadúszók, az Y generáció esetében pedig már ma is közel vagyunk ehhez.

A csak részidőben dolgozó önfoglalkoztatottak számának növekedése az országok zömében általános trenddé vált. Egyre többen dolgoznak olyan rugalmas foglalkoztatási formákban, amelyek kiegészítik vagy helyettesítik a teljes idős foglalkoztatást. Bár a hakni mint olyan, természetesen nem új jelenség (a szórakoztatóipar például mindig is támaszkodott rá), ma emberek egyre szélesebb és sokszínűbb csoportja kínálja és igényli a haknikat, és azok minden korábbinál szélesebb szolgáltatáskört fednek le – áll az OECD 2017-es Vállalkozási Körkép tanulmányában.

Kép: Pexels (Budapest LAB)

Kép: Pexels (Budapest LAB)

Pew Research 2016-os felmérése szerint a legtöbben az életminőségük javítása érdekében döntenek úgy, hogy legalább részben szabadúszóként folytatják. Az ilyen típusú munka ugyanis növeli a bevételeket, mert projektmunkásként aki többet dolgozik, többet kereshet, a szabadúszók átlagos óradíja sokkal magasabb, mint az alkalmazottként dolgozóké.

Persze vannak árnyoldalai is a dolognak: a szabadságért cserébe a szabadúszók elveszítik a munkáltató által biztosított juttatásokat, a fizetett betegszabadságot, vagy éppen nyugdíjra való esélyük még tovább csökken.

A szabadúszók úgy fest, a világ változásaival szemben is védettebbek. Valószínűleg a folyamatos versenyhelyzet miatt, de a Freelancing in America tavalyi adatai szerint a szabadúszók 55 százaléka a felmérés előtti fél évben részt vett valamilyen továbbképzésen, szemben az alkalmazottak 30 százalékával.

A munkaadóknak is reagálnia kell

Szembe kell néznünk vele, hogy nincsenek már sztenderdek. Nincs átlagos munkavállaló, sztenderd szerződés – a jogrendszer, a szabályozási környezet mégis ilyenekben gondolkodik, ami állandó feszültséget jelent, amit csak a szabályozói, munkáltatói oldal sokkal nagyobb rugalmassága oldhat fel.

Kép: Pexels (Budapest LAB)

Kép: Pexels (Budapest LAB)

Rugalmasságot többek között abban is, hogy egy munkavállalót nem sajátíthat ki egy munkáltató, a jövő sokkal inkább a munkák kombinációjáé” – mondta Annemarie Muntz, a World Employment Confederation elnöke a közeljövő munkaerpiaci trendjeit elemezve.

Kulcs a vezetőknek az újgenerációs kihívásokhoz
Hibát követünk el, ha az egy generációhoz tartozókat bedobozoljuk, de ne becsüljük le a különféle életkorú munkatársak változó igényeinek fontosságát – szakértőnk, Róbert Nóra a LifeTraining Központ trénere, aki cikksorozata második részében az újgenerációs kihívásokhoz ad kulcsot a cégvezetőknek.

A szabadúszókkal való munka egyik oldalról szemlélve komoly költségmegtakarítást jelenthet a cégeknek, hiszen csak a szükséges időre kell megfizetniük egy-egy szaktudást, és ahogy fent említettük, a munkaadói terhek jelentős részétől is megszabadulnak. Másrészt viszont fel kell készülniük arra is, hogy nem tudják magukhoz kötni azokat az embereket sem, akiket szeretnének. Legalábbis biztosan nem a hagyományos módszerekkel.

Nem csak megvenni lehet őket

A vállalkozók számára a szabadúszók dinamikus növekedése ugyanakkor nem csak munkaerő szempontból érdekes, hanem azért, mert fizetőképes új célcsoportot is jelenthetnek számos termék és szolgáltatás számára.

A haknizóknak távoli közös munkát támogató eszközökre éppúgy szükségük van, mint helyekre, ahol dolgozhatnak – hiszen nincsenek egy irodához kötve. Hosszabb távon pedig igény lesz rájuk szabott pénzügyi termékekre, biztosításokra és persze ehhez tartozó tanácsadásra is. Nem is beszélve a platformokról, amely segít megtalálni a következő projektet.

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

Feliratkozom a(z) Cégvezetés & irányítás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek