Vetéstől az aratásig: 5 digitális fejlesztési irány a mezőgazdaságban

2019. február 12. kedd - 15:10 / piacesprofit.hu
  •    

A kutatók már világszerte dolgoznak azokon a megoldásokon, amelyek az élelmiszerlánc minden szakaszát átalakítják a közeljövőben. Segítenek a gazdáknak maximalizálni a terméshozamokat, csökkentik a pazarlást, védenek a kórokozóktól. 5 fejlesztési irány 5 percben, az IBM szakértőjétől.

A következő öt évben a Föld népessége először lépi át a nyolcmilliárdos határt. Komplex élelmiszerláncunk – amit a klímaváltozás és a véges vízkészletek már így is megterhelnek – további kihívásokkal néz szembe. Hogy megfeleljünk a zsúfolt jövő követelményeinek, új technológiákra és eszközökre, tudományos áttörésekre és forradalmian új gondolkodásmódra lesz szükség az élelmiszer-biztonsággal kapcsolatban.

A kutatók már világszerte dolgoznak a megoldásokon az élelmiszerlánc minden szakaszán. Segítenek a gazdáknak maximalizálni a terméshozamokat, illetve megoldásokat fejlesztenek a pazarlás járványával szemben, ami élelmiszereink 45 százalékát tönkreteszi.

„5 in 5” blogjegyezés – szerző: Arvind Krishna (alelnök, IBM Felhőalapú és kognitív szoftverek)

mezőgazdaság grafika

Kép: Fotolia

A vetéstől…

Twinning: A digitális másolatok alkalmazása a gazdálkodásban segít kevesebb erőforrással élelmezni a növekvő populációt

Hogyan tehető hozzáférhetővé a hitelezés egy olyan gazda számára, aki soha életében nem járt bankban? A mezőgazdaság minden aspektusának digitalizálása és rögzítése révén – a talaj minőségétől a traktorvezetéshez szükséges képességeken át a sárgadinnye piaci áráig. Ez a Digital Twin („digitális iker”), és a következő öt év során a mesterséges intelligencia (MI) használata révén ezekkel az adatokkal képesek leszünk pontosan előrejelezni a terméshozamokat, ami a bankok és pénzintézetek számára biztosítja a szükséges adatokat ahhoz, hogy hitelt nyújtsanak a gazdáknak a bővítéshez – talán a pénz mégiscsak a fákon terem.

Mezőgazdaság: csak precízen
Laptoppal vezérelt traktor, műholdak, drónok. Sok fogalom a precíziós gazdálkodás kapcsán, amely alapján úgy tűnhet, mintha sci-fi-be illő forradalom zajlana a magyar földeken. Ellátogattunk egy precíziós gazdálkodást folytató gazdaságba, hogy élőben lássuk a mezőgazdaság 4.0-t. A Lipták-farmon azt tapasztaltuk, hogy a valóság bizony messze meghaladja a képzeletünket.

Az aratásig…

Kármegelőzés: A blockchainnel megelőzhető az élelmiszer hulladékba kerülése

Öt éven belül számos költséges, ismeretlen tényezőt számolunk fel az élelmiszerláncban. A gazdáktól a zöldségkereskedőkig az élelmiszerlánc minden résztvevője pontosan tudni fogja, mennyit vessen, rendeljen vagy szállítson. Az élelmiszer-veszteségek jelentősen csökkennek, a fogyasztók bevásárlókosarába kerülő termények frissebbek lesznek – ehhez a blockchain technológia, az IoT-eszközök és az MI (mesterséges intelligencia) algoritmusok összehangolása szükséges.

A polcokig…

Fejlődő kultúrák: A mikrobiom feltérképezése megvéd minket a káros baktériumoktól

Öt éven belül az élelmiszer-biztonsági ellenőrök világszerte új szuperképességhez jutnak: mikrobák millióit használhatjuk fel az élelmiszer védelmére. Ezek a mikrobák – amelyek közül egyesek fogyasztása egészséges, másoké nem – rendszeresen bekerülnek az élelmiszerbe a gazdaságokban, gyárakban és üzletekben. Egy új technikának köszönhetően, ami lehetővé teszi genetikai állományuk költséghatékony elemzését, a mikrobák sokat elárulnak arról, hogy mennyire biztonságos az élelmiszer, amit fogyasztunk.

Többet is ki lehetne hozni a magyar zöldségből
Hiába rendelkezik rendkívül jó környezeti adottságokkal a magyar zöldség- és gyümölcstermesztés, a rendszerváltás óta szűkülő termőterületen, az uniós átlagtól messze lemaradó termelékenységgel működik. Az együttműködések erősítésével, a támogatások racionalizálásával és az infrastruktúra fejlesztésével jóval biztosabbá és sikeresebbé válhatna az ágazat.

Az asztalig…

Detektívek a tányéron: MI-érzékelőkkel a kórokozók otthon is észlelhetők

Öt éven belül a világ gazdái, élelmiszer-feldolgozói és -kereskedői – a házi szakácsok milliárdjai mellett – képesek lesznek, rá hogy egyszerűen észleljék a veszélyes fertőzéseket az élelmiszerben. Mindehhez csak egy MI-érzékelőkkel ellátott mobiltelefonra vagy konyhapultra lesz szükség. A kutatók jelenleg hatékony, hordozható MI-érzékelőket fejlesztenek, amelyek bárhol és bármikor képesek lesznek az élelmiszer-eredetű kórokozók észlelésére. Ezek a mobil baktériumérzékelők drámai mértékben meggyorsíthatják a kórokozók tesztelését, napokról másodpercekre csökkentve a szükséges időt, lehetővé téve az élelmiszerlánc minden pontján a káros kóli- és szalmonellabaktériumok jelenlétének észlelését, mielőtt azok járványt okoznának.

A hulladékig…

Műanyag-sebészet: Radikálisan új újrahasznosítási módszer lehel új életet a régi műanyagokba

Öt év múlva teljesen átalakul a hulladékkezelés és az új műanyagok gyártása. A tejesdobozoktól a kekszesdobozokon át a bevásárlószatyrokig és szúnyoghálókig minden újrahasznosítható lesz, és a poliésztergyártó cégek képesek lesznek a begyűjtött hulladékok hasznosítására. Ezt az átalakulást olyan innovációk hajtják majd, mint a VolCat, egy katalitikus kémiai folyamat, amely lebont bizonyos műanyagokat (a poliésztereket) egy olyan anyaggá, ami közvetlenül beadagolható a műanyaggyártó gépekbe új termékek előállításához.

Feliratkozom a(z) Info & tech téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek