Van egy kiskapu: mégis lehet adómentes juttatás a bérlet

2019. április 18. csütörtök - 08:11 / piacesprofit.hu
  •    

A cafeteriaszabályok változásával idéntől már bérként adózik a munkavállaló számára vásárolt helyi bérlet. Az Írisz Office adótervezői azonban egy kiskapura hívták fel a figyelmünket a szabályozásban.

A munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítésről szóló kormányrendelet alapján távolsági (helyközi) utazásnak minősül a közigazgatási határon kívülről a lakóhely vagy ideiglenes tartózkodási hely, illetve a munkavégzés helye közötti utazás.

A távolsági utazás esetén térített összeget az szja-törvény szerint nem kell jövedelemként figyelembe venni, tehát a jegy vagy bérlet a vállalkozás nevére szóló számla ellenében adómentesen téríthető – hívták fel a figyelmet az Írisz Office adótervezői.

Cafeteria 2019, illetve ami maradt belőle
Most induló sorozatunkban sorra vesszük a 2019. január elsejétől érvényes adójogszabály-változásokat szakértőnk, az Írisz Office adótervezői segítségével. Az első részben a cafeteriarendszert vesszük szemügyre – illetve ami maradt belőle.

A munkába járáshoz kapcsolódó bérlet vagy a hazautazáskor megváltott jegy értékének 86 százalékát a munkáltató köteles is téríteni a munkavállalója felé, azonban dönthet úgy, hogy a teljes összeget megfizeti.

A helyi bérlet azonban nem téríthető meg a munkavállaló részére adómentesen, sőt 2019-től cafeteriaelemként már bérjövedelem módjára adózik.

Egy kiskapu azonban akad!

Adómentesen téríthető a helyi bérlet értéke a munkavállalónak azoknál a munkaköröknél, melyek ellátása rendszeres utazással jár.

Természetesen az adómentes juttatáshoz olyan munkaköri leírással kell kiegészíteni a munkaszerződést, melyből a helyi bérlet szükségessége egyértelműen kiderül.

További egyperces válaszok a legfontosabb adózási kérdésekre itt olvashatók!

A legfontosabb tudnivalók az elektromos autók adózásáról és költségelszámolásáról
Egyre több és több helyütt láthatunk elektromos autókat, hibrideket, nulla emissziós járműveket. Papp Tibor, az Írisz Office vezérigazgatójának segítségével körüljártuk, milyen szabályok vonatkoznak az ilyen járművek adózására és költségelszámolására.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek