Vámkezelés és exportfuvarozás adómentességének feltétele

2019. február 07. csütörtök - 08:08 / piacesprofit.hu
  •    

Újabb fontos változásra hívják fel a figyelmet az Írisz Office adótervezői, mely minden céget érint, amely termékexporttal vagy vámeljárással kapcsolatban nyújt vagy igénybe vesz bármilyen szolgáltatást.

2019-től csak akkor adómentes a termékexporthoz vagy vámeljáráshoz kapcsolódóan nyújtott szolgáltatás, ha azt az export vagy vámeljárás tárgyát képező termék értékesítőjének nyújtják – hívták fel a figyelmet az Írisz Office adótervezői.

Fontos tudni, hogy tavaly január elsejével új vámtörvény lépett életbe, vámigazgatási ügyekben ettől kezdve kizárólag a vámjogszabályokat lehet alkalmazni. A leginkább kézzelfogható változás, hogy vámigazgatási ügyben – amennyiben az ügyfél nem kíván személyesen eljárni – immár kizárólag vámjogi képviselő járhat el. Erről itt olvashat részletesebben!

Bár a szabályozás egyáltalán nem tekinthető réginek, már tavaly év közepén indokolttá vált a módosítása.

További egyperces válaszok a legfontosabb adózási kérdésekre itt olvashatók!

Így lehet hitelt érdemlően bizonyítani az adómentes kivitelt
Az áfatörvény szerint a hazai cégeknek az Európai Unió más tagállamába történő termékértékesítése mentes az általános forgalmi adó alól, amennyiben az eladó igazolja, hogy az árut a közösség más tagállamába valóban kiszállították. Az igazolásokat a NAV gyakran kétségbe vonja. Mit fogad el az adóhatóság hitelt érdemlő bizonyítéknak?

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek