Tőzsdére készül az Uber

2018. december 10. hétfő - 14:10 / piacesprofit.hu
  •    

Várhatóan még 2019 első félévében a parkettre léphet az Uber, ez lehet a jövő év egyik legnagyobb tőzsdei bevezetése a tech-szektorban, a cég értékét most 76 milliárd dollárra becsülik.

Csütörtökön benyújtotta az amerikai tőzsdefelügyeletnek (SEC) azokat a bizalmas dokumentumokat az Uber, amelyek a tőzsdére lépéshez szükségesek. Az APA hírügynökség értesülései szerint a legutóbb 76 milliárd dollárra becsült értékű Uber, várhatóan 2019 első felében vezeti be részvényeit a parketten. A bevezetés pontos időpontja még nem ismert, de iparági források szerint az Uber meg akarja előzni a nagy amerikai riválist, a Lyft-et, amely ugyanazon a napon nyújtotta be a szükséges iratokat és a tőzsdére lépést még június előtt tervezi.

Kép: entrepreneur.com

Kép: entrepreneur.com

Az Uber tőzsdére lépése lehet a tech-cégek között az egyik legnagyobb értékű bevezetés a 2019-es évben. A Lyft-et 15 milliárd dollárra értékelték, míg az AirBnb értékét 31 milliárd dollárra becsülik, az online csomagküldő-szolgáltatót, a Slack-et 5 milliárd dollárra. Ennek ellenére a piaci turbulenciák még elrettenthetik az Ubert a részvénykibocsátásától.

De nem csak a tőzsdei hullámvasút fenyegetheti a bevezetést, az Uber-nek először arról kell meggyőznie a befektetőket, hogy megéri a részvényeik megvásárlása. A cég ugyanis komoly veszteséget termel: a harmadik negyedévben ez meghaladta az 1,1 milliárd dollárt. Figyelmeztető jel az is, hogy bár a cég most már több mint hetven országban jelen van, de a bevételei már nem nőnek olyan gyorsan, mint egy évvel korábban, ráadásul sok fontos korábbi piacáról kiszorulhat az egyre szigorodó szabályozásnak köszönhetően. A tempó felpörgetése érdekében a cég új kiterjesztené tevékenységét: a tervek szerint kiharapnának egy darabot az élelmiszer-házhozszállításból, de autómegosztás mellett foglalkoznának elektromos biciklik, tehergépjárművek és egyes európai városokban rollerek megosztásával is.

Európai Bíróság: szabad préda lett az Uber
A tagállamok megtilthatják és büntetőjogi eszközökkel szankcionálhatják az UberPop szolgáltatás keretében jogellenesen végzett szállítási tevékenység gyakorlását anélkül, hogy az ilyen tevékenység gyakorlását büntetendővé nyilvánító törvény tervezetét előzetesen be kellene jelenteniük a Bizottságnak.