Továbbszámlázáskor is fizetni kell a turizmusfejlesztési hozzájárulást

2018. július 20. péntek - 08:00 / piacesprofit.hu
  •    

Továbbszámlázott éttermi szolgáltatás után is kell turizmusfejlesztési hozzájárulást fizetni, figyelmeztet a Saldo adótanácsadó. A hozzájárulás mértéke 4%, alapja a továbbszámlázott szolgáltatás áfa nélküli ellenértéke.

2018. január 1-től új adónemként turizmusfejlesztési hozzájárulást kell fizetni az 5%-os áfakulccsal adózó étkezőhelyi vendéglátásban az étel-, és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom után – emlékeztet az adótanácsadó cég. A turizmusfejlesztési hozzájárulás bevallására és megfizetésére az az adóalany kötelezett, aki az Áfa tv. szerinti 5%-os adómérték alá tartozó étkezőhelyi, vendéglátási szolgáltatást nyújt – hívta fel a figyelmet a Saldo Pénzügyi Tanácsadó és Informatikai Zrt.

Többet költünk, de okosabban nyaralunk
2017-ben többet költöttünk nyaralásra és több időt is töltöttünk kikapcsolódással, mint egy évvel korábban. Az Intrum legújabb Európai Fogyasztói Fizetési jelentéséből megállapítható, hogy a magyarok figyelnek arra, hogy ne hitelből vagy kölcsönkért pénzből menjenek vakációra.

Gyakran előforduló eset, hogy az adóalanyok az igénybe vett 5%-os áfakulcsú éttermi szolgáltatást önálló szolgáltatásként továbbszámlázzák megrendelőik részére. Ebben az esetben a továbbszámlázott éttermi szolgáltatás áfa mértéke is 5%, de adóalanynak turizmusfejlesztési hozzájárulás bevallási és befizetési kötelezettsége is keletkezik, mivel e szolgáltatást saját nevében nyújtja a megrendelő számára. A hozzájárulás mértéke 4%, alapja a továbbszámlázott szolgáltatás áfa nélküli ellenértéke.

A kötelezettek a 18TFEJLH jelű nyomtatvány felhasználásával teljesíthetik bevallási kötelezettségüket. A turizmusfejlesztési hozzájárulás bevallási és befizetési kötelezettsége a kötelezett adóalanyra vonatkozó áfabevallás határidejéhez igazodik. Főszabály szerint áfa bevallásra nem kötelezettek esetében (alanyi adómentes adóalany, Eva tv. hatálya alá tartozó adóalany) a szolgáltatás teljesítési időpontját követő év február 25. napig kell bevallást teljesíteniük az adóhatóság részére.

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek