Reggeli egyperces: Milyen szabályok vonatkoznak a munkabér kifizetésére?

2018. szeptember 14. péntek - 08:00 / piacesprofit.hu
  •    

A Munka Törvénykönyve több paragrafusban rendelkezik a munkabér védelméről. Az Írisz Office adótervezői összefoglalták, hogyan szabályozzák a törvények a munkabér fizetését.

A munkabért alapesetben forintban kell megállapítani és kifizetni – ettől eltérni csak külföldön történő munkavégzés vagy más jogszabály eltérő rendelkezése alapján lehet Emellett a munkabért megfizetni utalvány vagy fizetőeszköz helyettesítésére szolgáló más formában sem lehet – olvasható az Írisz Office oldalán.

Nagyon fontos, hogy a járandóságot legalább havonta egy alkalommal el kell elszámolni, de ha a felek másképp állapodtak meg, akkor akár heti vagy napi rendszerességgel is kifizethető a bér. A kifizetett bér elszámolásáról a tárgyhónapot követő hónap 10. napjáig a munkáltató köteles írásbeli tájékoztatást adni.

A jogszabály alapján a munkabért a tárgyhónapot követő hó 10. napjáig ki kell fizetni. A kifizetés a munkavállaló nyilatkozata alapján történik: ő rendelkezhet arról, hogy a bér megfizetését készpénzzel történő átadással vagy utalással teljesítse a foglalkoztató.

A törvényben foglalt szabályoktól eltérni nem, vagy egyes esetekben csak a munkavállaló javára lehet.

További egyperces válaszok a legfontosabb adózási kérdésekre itt olvashatók!

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor