Reggeli egyperces: Az öröklési illeték mértéke

2018. szeptember 11. kedd - 08:05 / piacesprofit.hu
  •    

Reggeli egyperces címmel új sorozatot indítunk. A rövid cikkekből adózási és ahhoz kapcsolódó jogi kérdésekre kapunk tömör, pár mondatos választ az ÍriszOffice adótervezőitől.

Öröklés esetén az örökösnek, bizonyos feltételek fennállása esetén, öröklési illetéket kell fizetnie. Az Írisz Office adótervezői most arra a kérdésre adnak választ, hogy mekkora ennek az illetéknek a mértéke.

Különböző nagyságú öröklési illetékről beszélhetünk attól függően, hogy mi az örökösödés tárgya:

    1. Általános esetben örökösönként a kapott örökség értékének 18% az illeték.
    2. Ingatlan vagy ingatlanhoz kapcsolódó vagyoni értékű jog esetén az illeték mértéke 9%.
    3. Gépjármű, pótkocsi, illetve az ezekhez kapcsolódó vagyoni értékű jogok esetén az öröklési illeték mértéke a gépjárműhöz vagy pótkocsihoz kapcsolódó visszterhes vagyonátruházási illeték kétszerese.

További egyperces válaszok a legfontosabb adózási kérdésekre itt olvashatók!

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.