Nem minden a pénz, még Svájcban sem

2019. május 06. hétfő - 14:07 / piacesprofit.hu
  •    

Az alkalmazottak számára gyakran nem a bér a legfontosabb, hanem munkahelyük légköre, a vezetőkhöz fűződő viszony és a cég presztízse. A munkavállalók elvárásait mutatják svájci vizsgálatok is.

Sokszor emlegetett szólam a gazdaságban, hogy „munkatársaink adják a legfontosabb tőkét”, mégis sok helyen éppen arról feledkeznek el, hogy erre elegendő figyelmet fordítsanak. Bizonyíthatóan sikeresebbek azok a vállalatok, amelyeknél a vezetés behatóan foglalkozik azzal is, hogyan fogadják majd üzleti, szervezési, anyagi és egyéb döntéseiket a munkatársak, hiszen a megértéstől és az összhangtól függ, mennyire tudja a vezetés szándékait érvényesíteni.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

A tanácsadó vállalkozások 50 000 munkavállaló megkérdezése alapján azt a képet kapták, hogy

a cégek megítélésében a bér ugyan fontos tényező, de első helyre a vezetés iránti bizalmat, a tisztességes vállalati légkört, az építő együttműködést teszik.

Így például azt, hogy megismerhetik, milyen meggondolások alapján alakulnak a bérek és az egyéb jövedelmek, szolgáltatások. A magas bérek akár kontraproduktívak is lehetnek, mert irigységhez, hatalmi harcokhoz vezetnek, ami érzékenyen befolyásolja a cég tevékenységét. Így van ez például a svájci pénzügyi ágazatban, valamint az erős versenynek kitett egészségiparban is.

A gazdasági ágazat egyébként nem játszik szerepet abban, mely cégek népszerűek, és melyek

A munkaköri leírás 5 csapdája: mire figyelj munkavállalóként?
A munkaköri leírás létezése önmagában még nem garancia semmire; de kevesen tudják, hogy megléte esetén is csapdákat rejt(het) a munkavállalóra nézve – figyelmeztet szakértőnk, dr. Tomka Barnabás.

nem – az a vezetésen múlik. 2018 legnépszerűbb svájci vállalatai között volt például a Rolex óragyár, a Rétoromán Vasút, a Cern, a genfi európai atomkutató központ, a DHL szállítmányozó svájci cége és a Hilti szerszámgyár.

Valamennyi, a felmérésekben különösen népszerű vállalkozásra az volt jellemző, hogy kiemelkedő presztízse van, vezetése elismeri a teljesítményt, a kezdeményezéseket, a munkatársak jó légkörben dolgoznak együtt – és korszerű a munkahelyek berendezése.

(Forrás: Neue Zürcher Zeitung)