Nem fenyegetés, hanem megoldás a könyvelés automatizációja

2018. november 19. hétfő - 14:07 / piacesprofit.hu
  •    

A könyvelő szakma a digitalizáció és az automatizált munkavégzés kapcsán az elsők között került fókuszba, hiszen ezen a területen több olyan elkerülhetetlen adminisztratív munkafolyamattal találkozhatunk, amelyek jelentős energiát és időt vesznek igénybe.

A vállalat szakemberei nagyszerű lehetőséget látnak a számviteli automatizációban, hiszen az ez által használatba kerülő digitális rendszerek képesek arra, hogy erőforrásokat szabadítsanak fel, és a munkatársak magasabb szintű, nagyobb értéket teremtő folyamatokat lássanak el.

más határidőket szabnak meg az időszakos elszámolású ügyleteknél

Kép: Pixabay

A hatékonyabb munkavégzés biztosítása mellett kiküszöbölik az emberi hibákat és mulasztásokat, valamint költségeket takarítanak meg az érintett cégeknek, miközben a döntéshozatal és értékítélet feladatkörét továbbra is a dolgozók szakértelmére bízzák. Például az asszisztensi pozícióban dolgozó könyvelők, bérszámfejtők számára jelentős könnyebbséget jelenthetne az, ha a munkaidejük közel felét képező monoton feladatok helyett alkalmuk nyílna arra, hogy komplexebb és intenzívebb számviteli projektekben vegyenek részt, gyorsabban elsajátítva így a szakismeretet.

A szakértők a téma kapcsán kiemelik azt is, hogy

az automatizáció a munkafolyamatok eredményesebbé alakítása mellett a könyvelői szakmát érintő súlyos munkaerőhiány csökkentésére is megoldás lehet.

Az a vállalat, amelyben a dolgozók a modern fejlesztések felhasználásával végzik el

Angolul van a könyvelés? Már jöhet is a bírság
Akár az adóellenőrzés akadályozásának is minősülhet és bírsággal is járhat, ha egy magyar leányvállalat a külföldi anyacége által használt rendszerben, és nem magyar nyelven vezeti könyvelését – hívta fel a figyelmet a MAZARS.

munkájukat, új szakmai lehetőségeket tud nyitni azzal, hogy adatfeldolgozói feladatok helyett a könyvelői szakma mélyebb rétegeibe, vagyis az egyedi eljárások vizsgálatába, a könyvelői tanácsadásba is bevonja a pályakezdőket, valamint egy új típusú munkaerőcsoportot, a gazdaságinformatikusokat vagy a technológiai affinitású könyvelőket is képes megszólítani.

A jelenségre a könyvelőknek nem fenyegetésként, hanem innovatív potenciálként érdemes tekinteni.

„Elsődleges céljaink között szerepel az, hogy aktívan alkalmazzuk az automatizáció legújabb módszereit, amelyek nem csupán megkönnyítik, hanem sokkal eredményesebbé és koordináltabbá teszik majd vállalati működésünket. Bízunk abban, hogy azok az eljárások, amelyeket rövid időn belül beépítünk dolgozóink életébe, jelentős előrehaladást és versenyképességet biztosítanak majd számunkra” – mondta el Sahó Dániel, a Process Solutions Senior menedzsere.

 

 

 

Feliratkozom a(z) Info & tech téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek