Módosultak a rezsiköltségek továbbszámlázásának szabályai

2019. január 14. hétfő - 06:06 / piacesprofit.hu
  •    

Kedvező változás, hogy 2019-től az ingatlant bérbe adó magánszemélyeknél nem minősül bevételnek a bérlőre áthárított rezsi, vagy akár az áthárított javítási szolgáltatás sem. Így a rezsit is kiszámlázó bérbeadók 10 százalék adómegtakarítást érhetnek el, hiszen ha eddig azért nem alkalmazták a 10 százalékos költségátalányt, mert ennél a kiszámlázott rezsi mértéke magasabb volt, most úgy tehetik ezt meg, hogy közben a rezsi bevételét is „elszámolták”.

A közüzemi költségek továbbszámlázása a változó jövedelemadó szabályok tükrében 2019. évtől az Szja tv. változása kapcsán új szabályként jelenik meg, hogy ingatlan bérbeadás esetén, a magánszemély önálló tevékenységéből származó bevételének nem része az ingatlan használatához kapcsolódó, más személy által nyújtott, e személytől vásárolt szolgáltatásnak a bérlő részére áthárított díja – foglalta össze szakértő partnerünk, a Saldo Pénzügyi Tanácsadó és Informatikai Zrt.

egy kéz kulcsot ad egy másiknak

Kép:FreeDigitalPhotos.net

E rendelkezésből adódóan nem minősül a magánszemély önálló tevékenységből származó bevételének a bérlő által megtérített közüzemi költségek összege.

További fontos változásokról a személyi jövedelemadóval kapcsolatban itt olvashat!

A változó jövedelemadó szabályoktól függetlenül, ha a bérbeadó (adószámos) magánszemély a bérleti díjról számlát állít ki, akkor a bérleti díj részeként áthárított rezsiköltségek ellenértéke 2019. évben is a bérleti díj áfaalapjába beletartozik, mivel az Áfa tv. adóalapra vonatkozó rendelkezései változatlanok maradtak. Ennek okán a bérleti díjhoz kapcsolódó közüzemi díjakat is ki kell számlázni a bérlő részére feltéve, ha a bérbeadó számlát állít ki a bérleti díj összegéről.

További fontos változás, hogy az ingatlant bérbevevő kifizetőnek nem kell levonni adóelőleget, ha erről a magánszemély írásban rendelkezik. A magánszemély akkor rendelkezhet így, ha az ingatlan bérleti díját más településen legalább 90 napra bérelt ingatlan bérleti díjára fordítja.

Vannak lehetőségek az adózásban, ha valaki gondolkozik
A gazdálkodók törvényes lehetősége és alapvető érdeke, hogy legális, a jogszabályoknak megfelelő keretek között a lehető legalacsonyabb mértékű adót fizessék. A cél azonban nem lehet az adóelkerülés, minden lépésnek valós gazdasági tartalommal kell rendelkeznie.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek