Mit kérdezzünk meg feltétlenül az állásinterjún?

2018. november 19. hétfő - 12:07 / piacesprofit.hu
  •    

Főnökök, HR-munkatársak gyakori tapasztalata: az állásra jelentkezők többsége a beszélgetésnél nem teszi fel azokat a kérdéseket, amelyeket pedig saját érdekében fel kellene tennie. Mit kérdezzünk tehát? Néhány javaslat.

Mikor értékeli sikeresnek a munkát ezen a poszton?

A legtöbb cégnél ritkán változtatják a munkaköri leírást – még akkor sem, ha az évek során az lényegesen módosult. A válaszból viszonylag pontosan következtethetünk arra, mit várnak tőlünk.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Milyen fő kihívásokkal kerülök szembe a munkában?

Itt megtudhatunk dolgokat, amelyek soha nem kerülnek be a munkaköri leírásba. Például, hogy rendezetlen, zavaros az egyes részlegek kapcsolata egymással – vagy, hogy a kolléga, akivel együtt kell majd dolgozni, bizony „nehéz eset”, esetleg, hogy a posztra éppen most rendeltek el szigotú takarékossági intézkedéseket. Egyébként felhasználhatjuk ezt a kérdést (ha tényleg érdekel az állás) arra is, hogy elmondjuk, miként birkóztunk meg az ilyen problémákkal korabbi munkahelyünkön.

Elmondaná, hogyan alakul egy jellegzetes munkanap?

Ebből kiderülhet, hogy netán időnk túlnyomó részét unalmas adminisztráció teszi és csak fél évenként kerül olyan munka, amely iránt eleve érdeklődünk.

Mennyi ideig volt az elődöm ebben az állásban?

Ha az, netán a többi előd, csak rövid ideig, ez figyelmeztető: nehéz főnök várhat ránk, várakozásaink eltúlzottak, vagy egyéb akna rejlik a mélyben. Ha nagy volt a fluktuáció, hasznos lehet annak okáról is érdeklődni.

Mit várnának tőlem az első hat hónapban, illetve az első évben?

A válaszból képet kaphatunk, mit várnak tőlünk betanulásban. Ha azt halljuk, hogy már az első hónapokban sokat igényelnek, akkor nemigen lesz idő betaniulásra s ha nem elegendő a tudásunk, ne erőltessük dolgot.

Miben különböztek az állást betöltöttek közül a kiemelkedőek az átlagosaktól?

A cégek nem átlagos munkaerőt szeretnének, hanem remélik, hogy kitűnőt találnak. A kérdés

Ezekkel a kérdésekkel tapogatják ki személyiséged az állásinterjún
A CV nem mond el mindent rólunk. A nehezen mérhető soft skillekről, a társas helyzetekben alkalmazott készségekről igen keveset. Az HR-esek trükkös kérdésekkel próbálnak rájönni az állásinterjún, milyen a jelentkező személyisége és milyen soft skillekkel rendelkezik.

azt mutatja, hogy a jelentkező számára is fontos a színvonal. Ha maga ugyan nem is üti meg- de olyan embert tükröz, aki fejlődni akar.

Milyen a munkahelyi kultúra?

Ha az nagyon merev, hierarchikus és nem szeretjük az ilyen környezetet, hagyjuk. Ha a szabad alkotás, versengés jellemzi és ilyen alkat vagyunk, harapjunk rá.

Ön miért szeret itt dolgozni?

Ha az illető tényleg szeret, el fog mondani néhány dolgot, hogy miért. Ha viszont a kérdésre csend, hosszú gondolkodás a válasz – ez nem éppen biztató.

(Forrás: The Cut)

 

 

Feliratkozom a(z) Cégvezetés & irányítás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek