Mindegy, hol dolgozol, csak a főnök elégedett legyen

2019. május 06. hétfő - 15:06 / piacesprofit.hu
  •    

A távmunka megállíthatatlanul terjed, egyes előrejelzések szerint ez a jövő foglalkoztatási formája, és tíz éven belül minden harmadik munkavállaló a munkahelyétől távol fog dolgozni. Mennyire hatékonyak, és mit gondol a teljesítményükről a főnökük?

Világszerte, így hazánkban is egyre népszerűbb a távmunka: a munkavállalók nagyobb szabadságot élveznek, és gyakorlatilag bárhonnan dolgozhatnak, míg a munkáltató jelentős költségeket takaríthat meg egy fix munkaállomás megszüntetésével.

folyóparton, egy csónak mellett laptopon dolgozó férfi

Bárhonnan “bejárnak” – Kép: Pexel

Egy friss tanulmány annak járt utána, hogy mi van a trend mögött: mit csinálnak a távmunkában dolgozók a munkaidejükben, és mennyire elégedett ezzel a főnökük? Az 500 fő megkérdezésével készült kutatás szerint a távmunkában dolgozók 23 százaléka sosem végez személyes feladatokat munkaidőben, 64 százalékuk válaszolta azt, hogy néha intéz személyes ügyeket, míg 13 százalékuk azt mondta, hogy mindig beiktat egy-egy személyes intéznivalót a munkaóráiba.

De számít-e, hogy mit csinálnak a munkavállalók munkaidőben, ha az eredménnyel elégedett a főnökük? A The Paradise Project tanulmánya szerint míg a távmunkában dolgozók 50 százaléka minősítette átlagon felülinek a teljesítményét, addig a munkáltatók 60 százaléka vélekedett így a távmunkában dolgozó alkalmazottaikról, vagyis a főnökök sokkal elégedettebbek az alkalmazottaik teljesítményével, mint ők maguk.

Más szóval mindegy, hogy az alkalmazott mennyi ideig sétáltatja a kutyáját munkaidőben, amíg a rá bízott feladatot időben megcsinálja, addig a főnök elégedett lesz a teljesítményével.

Vajon a főnök elégedettsége azt is jelenti, hogy a távmunkában dolgozók hatékonyabbak, mint az irodában ülő társaik? Erről megoszlanak a vélemények, mindenesetre a Stanford Egyetem két éven át tartó kutatása azt találta, hogy a távmunkában dolgozók 13 százalékkal hatékonyabban végzik a

Otthonról többet dolgozunk, mint az irodában
A rugalmas munkaidőben, illetve otthon dolgozók átlagban többet teljesítenek, mint társaik. Fennmaradó többlet-idejüket a nők a gyermekeikről való gondoskodásnak szentelik – a férfiak csak ritkán.

munkájukat, mint az irodából dolgozó társaik. Ráadásul kevesebb szabadnapot vesznek ki, és nagyobb valószínűséggel dolgozzák végig a teljes munkaidejüket, mint a többi kolléga.

Hazánkban is működik jó néhány olyan vállalkozás, ahol az alkalmazottak sosem tartózkodnak egy fizikai térben: egymástól földrajzilag távol töltik a munkaidejüket, és online eszközök segítségével dolgoznak ugyanazokon a projekteken. Ahhoz, hogy egy csapat át tudjon állni a távmunkára, számtalan feltételnek kell teljesülnie. A legfontosabb feltétel a megfelelő eszközök megléte, amelyek biztosítják a hatékony kommunikációt és a munkavégzés átláthatóságát.

A szoftveres megoldásokon kívül természetesen bizalomra is szükség van a főnök részéről: bíznia kell a munkatársaiban és abban, hogy elvégzik a rájuk bízott feladatot akkor is, ha nem ülnek az irodában. Emellett szükséges a rendszeres kapcsolattartás és a célok világos kijelölése. A heti gyakoriságú videokonferenciázás pedig nemcsak a transzparenciát segíti, hanem csökkentheti a távmunkában dolgozók izoláltságérzését is.

Feliratkozom a(z) Költségkímélés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek