Milyen dokumentumokat kell benyújtani a számviteli beszámolóban?

2019. május 03. péntek - 08:10 / piacesprofit.hu
  •    

Beköszöntött a tavasz, közeleg a május 31-e, így a beszámoló benyújtásának határideje is. De pontosan milyen dokumentumokat is kell benyújtani a beszámolóban? Az Írisz Office adótervezőinek segítségével erre a kérdésre adunk most választ.

A számviteli beszámolóval minden kettős könyvvitelt vezető vállalkozásnak számot kell adnia az elmúlt évről. Ennek módja a beszámoló letétbe helyezése és közzététele. A beszámoló a vállalkozó vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetéről és azok változásáról hivatott az érdekeltek széles köre részére megbízható és valós képet adni – hívták fel a figyelmet az Írisz Office adótervezői.

Ennek megfelelően kötelezően tartalmazza a társaság

  • mérlegét,
  • eredménykimutatását,
  • valamint kiegészítő mellékletét.

A mérleg a mérlegfordulónapon érvényes eszközök és források egyenlegeit mutatja, így az egy adott időpontra vonatkozik. Az eredménykimutatásnak ezzel szemben az üzleti év pénzügyi teljesítményét (bevételeit és ráfordításait) kell tükröznie, az tehát az üzleti év egészére vonatkozik. A kiegészítő melléklet szöveges részletezések, levezetések, a mérleghez és eredménykimutatáshoz kapcsolódó megjegyzések, valamint különböző számszaki mutatók megjelenítésére szolgál. Az ún. éves beszámoló esetén itt kerül feltüntetésre a cég cash-flow kimutatása is, ami a pénzeszköz-állomány üzleti év alatti változását részletezi.

Close up of female accountant making calculations. Savings, finances and economy concept

Kép:Fotolia

A számviteli beszámoló mellett, azzal együtt kell közzétenni az adózott eredmény felhasználására (az osztalék jóváhagyására) vonatkozó határozatot, valamint könyvvizsgálat esetén a független könyvvizsgáló jelentését is. Éves beszámoló esetén mindemellett üzleti jelentést is kötelező készíteni, ami a vállalkozó üzletmenetének, főbb kockázatainak, működési körülményeinek átfogó elemzését tartalmazza.

A fentiekkel együtt sokszor kerülnek közzétételre olyan jelentések, kimutatások is, mint a környezetvédelmi, kockázati, vezetői vagy stratégiai jelentés. Ezek azonban nem képezik kötelező részét beszámolónak.

Vannak olyan jelentések is, amik a vállalkozó társasági formájától függően kötelezőek csak. Ilyen a közhasznúsági melléklet is, ami a közhasznú szervezetek beszámolójának eleme. Ez a közhasznú tevékenységekről nyújt bővebb információt az érdekelteknek, illetve tartalmazza a közhasznúsági fokozat megtartásához szükséges követelményekkel kapcsolatos adatokat is.

További egyperces válaszok a legfontosabb adózási kérdésekre itt olvashatók!

Ki minősül megbízható adózónak?
Negyedévenként kerülhetnek a megbízható kategóriába a gazdasági szervezetek, azonban még mindig viszonylag kevesen vannak azok, akik teljesen tisztában vannak azzal, hogy milyen kritériumoknak kell megfelelni. Az Írisz Office adótervezői most ezeket foglalták össze.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek