Letaszították a trónról az RTL-vezért

2018. május 17. csütörtök - 17:01 / piacesprofit.hu
  •    

Nagy fordulatot hozott a legbefolyásosabb médiapiaci személyiségek idei évi Top 50-es listája. Egy évtizedes dominancia után 2018-ban már nem a mindenkori RTL-vezér végzett az első helyen. Helyét Andy Vajna, a TV2, Lapcom és Rádió 1 tulajdonosa vette át, aki már két éve ott van az élmezőnyben. Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatója második lett, a képzeletbeli dobogó harmadik fokára pedig Varga Zoltán, a Central Médiacsoport tulajdonosa állhatott fel.

Tizenegyedik alkalommal készítette el a Marketing&Média kommunikációs szaklap a magyar médiaipar legbefolyásosabb embereinek top ötvenes rangsorát. Az első két helyezett közötti sorrend változása jól mutatja az erőviszonyok alakulását is. „Idén először vált kiegyenlítettebbé a mezőny a két legnagyobb piaci szereplő között.

Az RTL Magyarországtól négyen kerültek be a Top 50-be, és ugyanennyien vannak a listán a TV2 Csoport részéről is ” – mondta el Simon Krisztián, a Marketing&Média főszerkesztője. A politikához közvetlen vagy közvetett úton kapcsolódó médiavezetők aránya az idei listán 20 százalék körüli, ami megegyezik az előző évivel.

Pixabay

Pixabay

A szakmai zsűri értékelése alapján Andy Vajna, a TV2 Média Csoport, a Lapcom Zrt. és a Rádió 1 tulajdonosa állt az élre, míg Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatója a második helyre került. A dobogó harmadik fokán a Central Médiacsoport tulajdonosa, Varga Zoltán váltotta Mészáros Lőrincet, a Mediaworks Hungary és az Echo Tv tulajdonosát, aki tavaly került fel először erre a listára – ő most egy helyet rontva negyedik lett.

Gulyás János, a Wavemaker ügyvezetője 2017-hez képest öt helyet tudott előrelépni, így idén az előkelő ötödik hely jutott neki. A TV2 Média Csoport vezérigazgatója, Dirk Gerkens megtartotta tavalyi pozícióját, továbbra is a hatodik helyen szerepel.

Szintén ugyanazt a helyezést érte el, mint az ezt megelőző évben – tehát hetedik lett – a Magyar Telekom vezér, Christopher Mattheisen. Ő minden bizonnyal utoljára szerepel a listán, hiszen idén áprilisban lemondott tisztségéről.

Kolosi Péter, az RTL Magyarország vezérigazgató-helyettese idén a nyolcadik helyre került. Dr. Bayer József, a Ringier Axel Springer vezérigazgatója megtartotta tavalyi helyezését, a kilencedik hely lett az övé. Lukács Csaba, az Atmedia ügyvezető igazgatója végzett a tizedik helyen a rangsorban.

A netes hirdetőkre ácsingóznak a tévék
Számos új hirdető jelent meg tavaly az interneten, akit a televíziós piacnak is be kell csatornáznia. Az év eleji felmérések szerint tavaly már többet költöttek a hirdetők online, mint televíziós reklámra. A tévénézésre fordított napi négy óra azonban még mindig duplája az online médiafogyasztásra szánt időnek.

A lista pozíció szerinti bontásában a meghatározó szakemberek közül a Top 50 szereplőinek többségét hagyományosan a médiavállalatok adják, s nem volt ez idén sem másként. Az 50 legbefolyásosabb médiaszereplő ranglistáján belül a második legnépesebb kör a média- és reklámügynökségek vezetőié, idén 22 százalékos részaránnyal. Markáns szereplők még a telekommunikációs cégek vezetői, az arányuk ebben az évben nem kevesebb, mint 12 százalékot tett ki.

Az egyik legszembeötlőbb változás a tavalyi listához képest egyértelműen az, hogy egyetlen főszerkesztő sem került be a Top 50-be. Az 58. helyet Uj Péter, a 444.hu főszerkesztője szerezte meg.

A lista összetétele azt mutatja, hogy a televízió továbbra is nagyon meghatározó szerepet tölt be a médiaiparban: a Top 50-be bekerült személyek tevékenységének túlnyomó többsége ehhez a médiumhoz köthető.

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor