Lesz-e európai Szilícium-völgy?

2018. augusztus 17. péntek - 12:00 / piacesprofit.hu
  •    

Néhány sikeres próbálkozás ellenére még lemaradt Európa az Egyesült Államokkal szemben az innováció és a sikeres tech-cégek terén. A Széchenyi Tőkealap-kezelő blogja szerint azonban hamarosan Európából is megjelennek az unikorniscégek.

A SZTAK blogja Nenad Marovacot, az egyik legnevesebb magántőkealap, a DN Capital elnök-vezérigazgatóját idézi, aki úgy látja, hogy az európai kockázatitőke-szektor lendületesen növekszik, így „egyszarvúak” már nem csak a Szilícium-völgyben születnek. (A „unicorn”, unikornis, egyszarvú kifejezést Alieen Lee kezdte el használni azokra a magántulajdonú startup cégekre, amelyeknek az értékét 1 milliárd dollárnál nagyobbra becsülik. Lee éppen azért választotta a mitikus állatot, hogy ezzel is utaljon arra, hogy milyen ritka jószág az ennyire sikeres vállalat.)

Venture EU: 675 milliárdos tőkeprogram indul
Több százmilliárd forintos uniós tőkeprogram indul a következő 1-2 évben, amelyen keresztül 1500 innovatív vállalat találhat befektetőre. IT, orvostudományi és zöldenergiai startupokat biztosan támogatnak majd.

Hátrányból indultunk

Az európai kockázatitőke-szektor fele annyi idős, mint az egyesült államokbeli, tőkeereje pedig töredéke annak, de korántsem nevezhető éretlennek.

Sok menedzser szerzett már tapasztalatot, teljes befektetési ciklusokat vitt végig, akár többet is. Sok a gyakorlott befektető, és több mint 100 startup akcelerátor nyújt magvető tőkét, és foglalkozik mentorálással.

A top 10 cégből 10 amerikai

2016-ban az európai kockázatitőke-szektornak minden idők legmagasabb összegét, 6,4 milliárd euró befektetendő tőkét sikerült összegyűjtenie. Ennek az összegnek több mint 10 százaléka származott észak-amerikai intézményi befektetőktől, amelyek különösen az utóbbi öt évben folyamatosan növelték részesedésüket Európában.

Az öreg kontinens kockázatitőke-szektorának tőkevonzó képessége még bőven elmarad az amerikai mögött, de azért folyamatosan növekszik. Közben kedvező jelek érkeznek a reálgazdaságból is. A pénzügyi világválság jelentősen visszavetette ugyan Európa gazdasági teljesítményét, ami azonban mára erőteljesnek mondható, növekedési üteme meghaladja az Egyesült Államok GDP-növekedését.

Európa pedig még többet szán a növekedés megtámogatására: az EU Bizottság Egységes Tőkepiaci Tervezete többféle tőkejuttatási formában gondolkodik, köztük a kockázati tőkében is: egyebek között életre hívnak egy 1,6 milliárd eurós alapok alapját, egy olyan kockázatitőke-programot, amely megkönnyíti, hogy a nagy intézményi befektetők még több tőkével lépjenek be a piacra. Ezzel együtt persze a világ 10 legtőkeerősebb vállalata még mindig amerikai – gondoljunk csak az Apple-re, az Alphabetre, a Microsoftra vagy az Amazonra, melyek minden idők legátütőbb kockázatitőke-befektetési sikersztorijai is egyben.

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

Feliratkozom a(z) Info & tech téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor