Lakásvásárlás esetén mennyi a visszterhes vagyonátruházási illeték mértéke?

2019. március 01. péntek - 08:08 / piacesprofit.hu
  •    

Lakásvásárlás esetén mennyi a visszterhes vagyonátruházási illeték mértéke? Az általános szabályon túlmenően a részletek az Írisz Office reggeli egyperceséből tudhatók meg.

Általános szabály szerint az illeték ingatlanonként 1 milliárd forintig 4%, a forgalmi érték ezt meghaladó része után 2%, de ingatlanonként legfeljebb 200 millió Ft – tudjuk meg az Írisz Office adótervezőitől.

Példán keresztül érzékeltetve:

  • ha veszünk egy ingatlant 30 millió forintért, akkor a vagyonszerzési illeték 1.2 millió forint lesz
  • amennyiben 1.5 milliárd forintért veszünk ingatlant, akkor az illeték 40 millió + 10 millió, összesen 50 millió forint lesz
  • a felső küszöbértéket egy 9 milliárd forint feletti ingatlannál tudjuk elérni

Létezik a „cserét pótló vétel” opció is a magánszemélyeknél, aminél a fizetendő illeték mértéke eltér az általános szabálytól. Ebben az esetben, ha bármely magánszemély egy lakás vételét megelőző három éven belül vagy a vásárlást követő egy éven belül eladott egy másik lakást, akkor az illeték alapja az ingatlanok forgalmi értékének a különbözete.

Például, ha rendelkezünk egy 20 millió forint forgalmi értékű ingatlannal, és vásároltunk egy 30 millió forint értékű lakást, akkor amennyiben sikerül eladnunk a „régi” lakást a vételtől számított 1 éven belül, úgy a vagyonszerzési illeték alapja 30 millió forint helyett csak a két ár különbözete, vagyis 10 millió forint.

További egyperces válaszok a legfontosabb adózási kérdésekre itt olvashatók!

Tőkét rendelkezésre bocsátani? Hogyan?
Hogyan kell rendelkezésre bocsátani a jegyzett, de még be nem fizetett tőke pénzbeli összegét? Erre a kérdésre adnak most választ az Írisz Office adótervezői a Reggeli egyperces sorozat következő részében.

Feliratkozom a(z) Jogi kisokos téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek