Tőkét rendelkezésre bocsátani? Hogyan?

2019. február 28. csütörtök - 08:08 / piacesprofit.hu
  •  
  • Előfizetés

Hogyan kell rendelkezésre bocsátani a jegyzett, de még be nem fizetett tőke pénzbeli összegét? Erre a kérdésre adnak most választ az Írisz Office adótervezői a Reggeli egyperces sorozat következő részében.

A rendelkezésre bocsátás történhet házipénztárba vagy a cég bankszámlájára – hívták fel a figyelmet az Írisz Office adótervezői. Fontos megjegyezni, hogy amennyiben a befizetés a házipénztárba történik, úgy erről pénztárbizonylatot kell kiállítania a vállalkozásnak. Ezeket a szigorú számadású bizonylatokat a vállalkozás napi szinten, folyamatosan köteles vezetni, ezzel alátámasztva a pénztár összegének változását.

Bankba történő fizetéskor vagy átutaláskor a bank által kiállított befizetési bizonylat, illetve bankkivonat is alátámasztja a rendelkezésre bocsátás tényét. A bizonylatokból egyértelműen ki kell derülnie, hogy mely tulajdonos teljesítette a pénzbeli hozzájárulás megfizetését. Azt, hogy meddig kell a társaság részére megfizetni a hozzájárulást, az alapító okiratban kell rögzíteni.

Fontos!

A jegyzett, de még be nem fizetett tőkét a befizetést követően haladéktalanul be kell jelenteni a Cégbíróságnak – korlátozott felelősségű tag esetén. Ezt a feladatot a vállalkozás elektronikus aláírással rendelkező vezető tisztségviselője vagy ennek hiányában jogásza végzi, tehát ne felejtsük el a befizetés tényéről őt értesíteni.

További egyperces válaszok a legfontosabb adózási kérdésekre itt olvashatók!

Saját tőke, jegyzett tőke – segítünk átlátni a lényeget
Már minden vállalkozás a Polgári Törvénykönyv 2014. március 15-től hatályos változásainak lázában ég. A legtöbb figyelmet a cégek vezetése a jegyzett tőke mértékének emelésére helyezi, de a saját tőke tekintetében egyéb fontos szabályozásoknak is meg kell felelni. A Piac&Profit szakértője segít!