Küszködik az Apple az online zenehallgatás piacán

2018. március 02. péntek - 08:00 / Zubor Zalán
  •    

A streaming zeneszolgáltatási piacon a Spotify legközelebbi versenytársa, az Apple Music csupán feleakkora méretű - derült ki a svéd vállalat beszámolójából. Az első részvénykibocsátásra készülődvén egyértelművé váltak a számok: a szegmens nagyjából 42 százalékát tudhatja magának a Spotify. Ez 71 millió előfizetőt és 159 millió olyan felhasználót jelent, aki legalább havonta egyszer igénybe veszi a szolgáltatást.

Korábban egy a Wall Street Journalben megjelent jóslat szerint idén nyárra az Apple Music beérheti fő riválisát, azonban a mostani tendenciák alapján erre kicsi az esély: az Apple Music részesedése csak az Egyesült Államokban növekedett jelentősen, igaz, jelenleg az USA számít a legnagyobb piacnak ebben a szegmensben.

Az Apple egymilliárd dollárt szán műsorgyártásra
A tévékészülékeket és okostelefonokat is gyártó Apple amerikai óriáscég bejelentette: jövőre körülbelül egymilliárd dollárt szán műsorgyártásra.

A Spotify jobb eredménye visszavezethető oda, hogy a svéd cég lehetőséget ad az ingyenes zenehallgatásra, ami mellett a felhasználónak el kell viselni a reklámokat – ebből a szempontból hasonlít a hagyományos rádiókra. Az Apple (csakúgy, mint az Amazon vagy a Google) nem kínál ingyenes lehetőséget, ehelyett erős marketinggel és exkluzív tartalmakkal akarja becsábítani az új előfizetőket és megtartani a régieket.

A Spotify-nak elemi érdeke fenntartani az ingyenes szolgáltatást, mivel, mint kiderült, az ingyenes zenehallgatást választó felhasználók adják a későbbi előfizetők 60 százalékát. Amint meggyőződnek tehát az internetes szolgáltatás minőségéről, a zenerajongók egy jelentős része hajlandó havi pár dollárt áldozni arra, hogy megszabaduljon a reklámoktól.