Kitekintés a jövőre: így lehet javítani az innováció finanszírozásán

2018. december 12. szerda - 13:30 / piacesprofit.hu
  •    

Bécsben került megrendezésre az „Innovative Enterprise Vienna 2018” két napos konferencia, melynek fő célkitűzése az innovatív vállalkozások EU-s támogatási lehetőségeinek áttekintése volt. Az eseményen a dr Pintér Attila Ügyvédi Iroda szakemberei vettek részt, akikkel a konferencián szerzett tapasztalataikról beszélgettünk.

Miért volt különösen nagy szerepe ennek a rendezvénynek?

Dr. Pintér Attila:

A konferenciának több aspektusból nézve is nagy jelentősége volt. Egyrészt az időzítés szempontjából, a Horizont 2020 Program utódjának tekinthető programok (mint a Horizon Europe és az Invest EU) végső tárgyalásai is ebben az időszakban zajlanak – az osztrák EU Tanács Elnökségének vezetésével.

Emellett a rendezvény kiemelkedő témája volt az Európai Bizottság azon tervezete, amely létrehozná az Európai Innovációs Tanácsot (EIC), megalkotva ezzel a harmadik pillérét az Európai Horizont Programnak. Az EIC megalkotásának célja, hogy kiemelkedően sikeres nemzetközi piacra lépést biztosítson azoknak az áttörő elképzelésekkel rendelkező mikro-, kis- és középvállalkozásoknak, amelyek várhatóan magas profitot tudnak termelni a finanszírozást követően. Ennek keretében olyan finanszírozási formák bevezetéséről is szó esett, amely alapján a jövőben a KKV-k egy kevert finanszírozási forrást is igénybe vehetnének, amely támogatásból és tőkefinanszírozásból állna.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Mire mi volt a konferencia fő célkitűzése?

Dr. Vámosi Róbert:

A rendezvény célkitűzése az volt, hogy lehetőséget nyújtson a kapcsolatteremtésre nemzetközi vállalkozások, befektetők, közvetítők és egyéb érdekeltek között, ezzel segítve azok sikeres piacra lépését. Nem utolsó sorban pedig, hogy felhívja a figyelmet a befektetés kiemelkedő szerepére egy vállalkozás kezdeti szakaszában. E célok hatékonyságát nagy mértékben növelte, hogy idén először mindkét nap finanszírozási forrást kereső vállalkozások tartottak pitch-et, amely a fő programmal párhuzamosan zajlott.

A középpontban marad az innováció
A kutatás-fejlesztés támogatása, a magyar cégek innovációs képességeinek, és ezáltal versenyképességének javítása a gazdaságélénkítés egyik legfontosabb pillére. Mi vár a vállalkozásokra azután, hogy kifut a 2020-ig tartó uniós támogatási ciklus, lesz-e forrás a következő időszakban erre, várhatóak-e változások az intézményrendszerben? Szigeti Ádámot, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) innovációért felelős helyettes államtitkárát kérdeztük.

Mit takar pontosan a pitch kifejezés?

Dr. Vámosi Róbert:

Lényege, hogy a potenciális céltársaságokat jobban megismerjék a finanszírozók. Így pár perc állt a céltársaságok rendelkezésére, hogy bemutathassák a vállalkozásukat, az ötleteiket, a terméküket és azt, hogy miért érdemes bizalmat szavazni nekik. Ezután a befektetőknek volt lehetőségük kérdéseket feltenni.

Milyen konklúzióval zárult a konferencia?

Dr. Pintér Attila:

A konferencia legfontosabb üzenete egyértelműen az volt, hogy a mikro-, kis- és középvállalkozói szektorban elengedhetetlen a nemzeti és az európai uniós kooperáció, enélkül szinte lehetetlen, hogy egy innovatív vállalkozás akár helyi, akár nemzetközi szinten kiemelkedően sikeres legyen. Ennek demonstrálásaként a konferencia meghatározó pillanata volt, hogy az Európai Befektetési Alap (EIF) és az Osztrák Fejlesztési Bank (aws) által aláírásra került egy 48 millió Euró összegű garancia szerződés az InnovFin megállapodás kibővítéseként, amely így már 96 millió Euró összegre bővült. Ez pedig az oszták KKV-k szempontjából azért jár előnnyel, mivel kedvezőbb garancia díjak mellett a versenyképességüket és kapacitásukat tudják növelni.

Útikalauz a kockázati tőkebefektetés stopposainak
A kockázati tőkebefektetés folyamata sok esetben összetettsége miatt nem látható át a tőkét kereső vállalkozók számára. Fontos azonban tisztában lenni már akár az első pitch-ünk megtartása során azzal, hogy ötletünk pozitív fogadtatása esetén milyen folyamatok várnak még ránk. Az alábbiakban dr. Pintér Attila tőkebefektetési szakértőnk, a dr. Pintér Attila Ügyvédi Iroda alapítójának bevonásával segítünk ezen folyamat megértésében.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek