Jó-e, ha a jegyzett tőkét apportáljuk?

2018. november 09. péntek - 08:05 / piacesprofit.hu
  •    

Bizonyára sok vállalkozóban felmerült már a kérdés, hogy a pénzbeli vagy a nem pénzbeli vagyoni hozzájárulással jár-e jobban vállalkozása. Elsőre talán úgy tűnhet, egyszerűbb egy már meglévő eszközt a társaság rendelkezésére bocsátani, mint előteremteni a szükséges pénzt.

Cégalapításkor a tulajdonosoknak van lehetőségük a cég tevékenységét szolgáló eszközöket, vagyoni értékű jogokat a vállalkozás rendelkezésére bocsátani jegyzett tőkeként. Érdemes-e a jegyzett tőkét apportként rendelkezésre bocsátani? Erre adnak választ reggeli egypercesükben az Írisz Office adótervezői.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a tagok az alapító okirat alapján átadnak a társaságnak autót, ingatlant, számítógépet, vagy bármilyen egyéb eszközt. Ezt nevezzük nem pénzbeli vagyoni hozzájárulásnak, más néven apportnak.

Bizonyára sok vállalkozóban felmerült már a kérdés, hogy a pénzbeli vagy a nem pénzbeli vagyoni hozzájárulással jár-e jobban vállalkozása. Elsőre talán úgy tűnhet, egyszerűbb egy már meglévő eszközt a társaság rendelkezésére bocsátani, mint előteremteni a szükséges pénzt. Azonban van néhány dolog, amivel számolni kell apport esetén.

Amennyiben egy részvénytársaság alaptőkéje tartalmaz nem pénzbeli hozzájárulást, akkor ennek értékét, leírását könyvvizsgálói jelentéssel kell alátámasztani. Kft. esetében ez a feltétel nem áll fenn, de ebben az esetben a tagok felelőssége, hogy az átadott eszköz értéke nem kevesebb, mint az azokkal kiváltott jegyzett tőke.

Emellett a változó érték (hiszen az apportként kapott eszköz után ugyanúgy el kell számolni

Alanyi adómentesség KATÁs vállalkozóknak?
Hogyan alakul az alanyi adómentesség értékhatára, ha az adószámos magánszemélyi státuszom mellett van egy KATÁs egyéni vállalkozásom is? Erre válaszolnak a legfrissebb egyperces cikkükben az Írisz Office szakértői.

értékcsökkenést, esetlegesen értékvesztést) vagy az eszköz oszthatatlansága megbonyolítja a tulajdoni hányadok adásvételének folyamatát. Amennyiben értékhelyesbítésre kerülne sor, úgy azt könyvvizsgáló kell, hogy ellenőrizze, és a megtörténtét követően minden évben szükséges a megismétlése. Ez is extra költségeket jelenthet egy cégnek, amely amúgy nem lenne kötelezett a könyvvizsgálatra.

Ráadásul az apportálás értékesítésnek minősül, így a tulajdonos esetében számolni kell

  • az eszköz apportálása során esetlegesen keletkező nyereségadóval, személyi jövedelemadóval, ha az apport elfogadott értéke magasabb, mint annak bekerülési költsége

  • tulajdonszerzési illetékkel, ha az adásvétel egyéb esetben is illetékköteles (kivételt képezhet ez alól a kedvezményezett eszközátruházás)

  • gépjármű esetében további (törzskönyv, forgalmi engedély díja, eredetvizsgálat) költségekkel

Összefoglalva: a jegyzett tőke apportként történő rendelkezésre bocsátása mellett ritkán tudunk érvet felhozni, főleg ha figyelembe vesszük, hogy amennyiben készpénz a jegyzett tőke, ami a társaság házipénztárába is befizethető és akár az alapítás napján megvásárolhatók a kívánt eszközök – az alapítóktól is –, úgy tényleges pénzmozgás nélkül tudunk eszközöket a vállalkozás rendelkezésére bocsátani, kikerülve a körülményes apportálást.

További egyperces válaszok a legfontosabb adózási kérdésekre itt olvashatók!

Feliratkozom a(z) Jogi kisokos téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor