Alanyi adómentesség KATÁs vállalkozóknak?

2018. október 31. szerda - 08:00 / piacesprofit.hu
  •    

Hogyan alakul az alanyi adómentesség értékhatára, ha az adószámos magánszemélyi státuszom mellett van egy KATÁs egyéni vállalkozásom is? Erre válaszolnak a legfrissebb egyperces cikkükben az Írisz Office szakértői.

Ha adószámos magánszemélyként van KATÁs egyéni vállalkozásom is, nagyon fontos, hogy a 8 millió Ft-os alanyi adómentességi értékhatárnál figyelembe kell venni az adószámos magánszemélyként szerzett bevételt és a KATÁs egyéni vállalkozásom bevételét egyaránt – írja az Írisz Office.

Mi lesz az áfával, ha nincs bevétel?
Mi történik a levonásba helyezett áfával, ha a vállalkozás nem realizál bevételt? Módosul-e a levonási lehetőség, ha a cég bevétel nélkül megszűnik?

(A bevétel tehát egybe számítandó, az értékhatár azonban nem lesz 2*8 millió Ft!)

Ennek oka, hogy adószámos magánszemélyként ugyanaz az adószámom, mint KATÁs egyéni vállakózóként, tehát áfa szempontjából egy adóalanynak minősülök.

Ennek értelmében, ha meghaladom az alanyi adómentesség értékhatárát, mind egyéni vállalkozásként, mind adószámos magánszemélyként megszűnik az alanyi adómentes státuszom, és az alanyi adómentességet a megszűnés évét követő második naptári év végéig nem választhatom újra.

A KATA büntető adó nélküli (befolyt) bevételi értékhatárát (12 millió Ft.) nem befolyásolja az adószámos magánszemélyként megszerzett jövedelem.

További egyperces válaszok a legfontosabb adózási kérdésekre itt olvashatók!

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek