Mi lesz az áfával, ha nincs bevétel?

2018. október 30. kedd - 08:00 / piacesprofit.hu
  •    

Mi történik a levonásba helyezett áfával, ha a vállalkozás nem realizál bevételt? Módosul-e a levonási lehetőség, ha a cég bevétel nélkül megszűnik?

Mi történik a levonásba helyezett áfával, ha a vállalkozás nem realizál bevételt? A választ megtudjuk a reggeli egypercesben az Írisz Office adótervezőitől.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Amennyiben egy induló (áfa alany) vállalkozásnál költségek merülnek fel a későbbi adóköteles tevékenységhez kapcsolódóan, akkor a vállalkozás az áfát levonásba helyezheti, attól függetlenül, hogy még nem realizált az adott tevékenységből bevételt.

Meddig jár az osztalék a részvényeseknek?
Egy közgyűlés által meghatározott osztalék akkor is megillet, ha időközben eladtuk a tulajdonrészünket egy részvénytársaságban – írja az Írisz Office.

Az adólevonási lehetőség akkor sem módosul utólag, ha esetleg a vállalkozás úgy szűnik meg, hogy egyáltalán nem keletkezett adóköteles bevétele. (Azt természetesen a vállalkozásnak kell tudnia bizonyítani, hogy a költségek valóban a bevezetni kívánt, adóköteles tevékenységgel kapcsolatban merültek fel.)

További egyperces válaszok a legfontosabb adózási kérdésekre itt olvashatók!

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek