Meddig jár az osztalék a részvényeseknek?

2018. október 24. szerda - 08:00 / piacesprofit.hu
  •  
  • Előfizetés

Egy közgyűlés által meghatározott osztalék akkor is megillett, ha időközben eladtuk a tulajdonrészünket egy részvénytársaságban - írja az Írisz Office.

Zrt. esetében osztalékra az a részvényes jogosult, aki az osztalékfizetésről döntő közgyűlés időpontjában a részvénykönyvben szerepel, azaz aki a tagsági jogok gyakorlására jogosult. Ez azt is jelenti, hogy ha az értékpapírt eladom, úgy a tulajdoni hányad értékesítéstől függetlenül az osztalék még engem illet, ha a jóváhagyás időpontjában a fenti feltételeknek megfeleltem.

Nyilvánosan működő (tőzsdei) részvénytársaság

Nyrt. esetén is a részvénykönyvben való szereplés a döntő, de itt nem a közgyűlési határozat, hanem az osztalékfizetés kezdő napján kell vizsgálni a tulajdonviszonyokat. Ez a gyakorlatban úgy zajlik, hogy az Nyrt. tulajdonosi megfeleltetést kér a KELER Zrt-től, ami alapján a tulajdonosokat a részvénykönyvbe bejegyzik.

A részvénytársaságok a befektetői érdekek védelme érdekében mindig jóval az osztalékfizetés előtt, de a közgyűlési határozat után közzéteszik a befektetői szempontból két legfontosabb időpontot:

  • „in-dividend date”vagy „cum-dividend date”: az utolsó nap, amikor a részvényt birtokolva az osztalék még minket illet
  • „ex-dividend date”: az a nap, amikor a megvásárolt értékpapírok után az új tulajdonos már nemjogosult a jóváhagyott osztalékra

Bár köztudott, hogy mikor lehet még venni osztalékkal bíró értékpapírt, de természetesen ezt a piac beárazza, vagyis az osztalék fizetését követő napon a részvények ára jellemzően az osztalék összegével alacsonyabb.

További egyperces válaszok a legfontosabb adózási kérdésekre itt olvashatók!

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek