Így kerülheted el a kezdeti pénzzavart

2018. augusztus 29. szerda - 14:10 / piacesprofit.hu
  •    

Induló vállalkozások esetében akár egy kisebb cash-flow gond is a bukást jelentheti. Ahhoz, hogy a legnagyobb bajt elkerüld, leginkább egy kis odafigyelésre van szükség. A Budapest LAB összeszedte, mire kell figyelni.

Optimális esetben mindig van pénzed kifizetni mindent, amit éppen kell – az adókat, a béreket és persze saját magadat is. Vagyis a bevételek fedezik a kiadásokat. Sok esetben viszont úgy is fel tud borulni a cash-flow egyensúly, hogy éppen tele vagy megrendeléssel.

Kép: Pexels

Kép: Pexels

De mondjuk nincs miből megelőlegezni a gyártást, vagy éppen kiszállítottál már mindent, de a vevő még nem fizetett. Nem szép dolog, de van ilyen. Ahelyett, hogy keseregsz vagy dühöngsz rajta, próbálj inkább úgy tervezni, hogy felkészülsz a legrosszabbra. Hogy ez mit jelent praktikusan? Ne egyetlen, még csak várható bejövő tételtől függjön, hogy be tudod-e fizetni az áfát.

Ami életbevágóan fontos, arra mindig kell, hogy legyen pénz a kasszában. Akkor is, ha éppen mindenki tartozik neked.

Persze azért az sem árt, ha igyekszel minél inkább bebiztosítani magad a késve fizetéssel szemben, ami a magyar gazdaság egyik, a kisvállalkozásokat komolyan sújtó problémája – írta blogján a Budapest LAB Vállalkozásfejlesztési Központ.

Nem éri meg a mának élni

A kisvállalkozók nagy része – ahogy sokan a magánéletben is – inkább ódzkodik attól, hogy szembenézzen valós pénzügyi helyzetével. Nincsenek tervei, csak átvészeli, ami éppen szembe jön. Na, ez pont a túléléshez lehet elég, de ahhoz is csak némi szerencsével. Ha tervezel, pontosan látod a költségeket és a tervezett bevételeket is – vagyis, ha az egyik oldalon változás történik, sokkal könnyebben tudod kitalálni, mit kell tenni ahhoz, hogy visszanyerd az egyensúlyt. Nemcsak a bevételeket, a költségeket is pontosan számon kell tartani – általában ez az, amivel hajlamosabbak vagyunk nagyvonalúbban bánni.

Légy őszinte magadhoz!

A cash-flow problémáidért sem okolhatsz teljes egészében másokat. Még akkor sem, ha persze nem becsüljük le a külső körülmények fontosságát. Persze, vannak késve fizető ügyfelek, de ha komoly pénzzavarba kerülsz, annak általában mélyebb oka van. Lehet, hogy nem jól áraztad a terméket, lehet, hogy az értékesítési csatornán vagy a kommunikáción kéne változtatni, vagy éppen a terméken, szolgáltatáson kéne még dolgozni egy kicsit. Sokkal jobb szembenézni ezekkel a gondokkal, és változtatni rajtuk, mielőtt késő lesz.

Kép: Pexels

Kép: Pexels

Értékesíts előre!

Bizonyos üzleti modellek és pénzforrások esetén arra is lehetőség van, hogy még azelőtt eladj, hogy valójában elkészülne a termék – a közösségi finanszírozás például jól bevált módja ennek. Ez a gyakorlat egyértelműen jó hatással van a cash-flow-ra, hiszen így nem kell tartani a késve vagy nem fizető ügyfelektől, könnyebben felmérheted a piaci igényeket, és szükség esetén még módosítani is tudsz a terméken. Azelőtt, hogy komoly költségeket halmoztál volna fel.

Dolgozz azért, hogy megkapd a pénzed!

Egy üzlet nem akkor zárul le, amikor kiállítod a számlát, hanem amikor annak ellenértéke beérkezik a számládra.

Sikeres emberek viszonya a pénzhez: mi a titkuk?
A következetes, hosszú távú szakmai és anyagi felemelkedés során számos pont van, amikor feladhatjuk vagy meginoghatunk elhatározásunkban. Milyen szokások és gondolatminták vezérelték a sikeres embereket, hogy célba érjenek?

Bár a nagyobb partnerekkel szemben viszonylag kiszolgáltatott egy kisvállalkozó a fizetési határidők tekintetében, igyekezz képviselni az érdekeidet! És végképp ne menj bele abba, hogy valaki csak akkor fizessen neked, amikor az adott partner valaki mástól pénzt kap.

Nem árt keménynek lenni, de más lehetőségek is vannak. Adhatsz például aprócska kedvezményt azoknak a partnereknek, akik a számla határidejénél előbb fizetnek. Bármennyire is túl egyszerűnek tűnik, a Telegraph üzleti rovata szerint működik, ráadásul lojálisabbá teszi az ügyfeleket – és mint tudod, a legbiztosabb ügyfél a visszatérő ügyfél. A jófejkedéssel párhuzamosan viszont nyugodtan foglalj bele késedelmi kamatot is a szerződésbe a nem fizető ügyfelek számára.

No igen, és ha már minden erőnkkel azon vagy, hogy minél előbb fizessenek a te cégednek, tegyél te is hasonlóan másokkal szemben! Biztosan nem alapozza meg a hosszú távú jó üzleti kapcsolatot, ha minden alkalommal a fizetési felszólításig vársz a tartozásaid kifizetésével.

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

Feliratkozom a(z) Költségkímélés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek