Hogyan menjünk szabira vállalkozóként?

2018. június 22. péntek - 06:08 / piacesprofit.hu
  •    

A vállalkozói lét – főleg az első években – gyakran jár együtt éjszakázással, hétvégi munkával. Állandó a rohanás, sokszor még arra sincs idő, hogy a barátokkal beülj meginni egy italt, vagy elmenj a családi ebédre. Egy többnapos kikapcsolódás elérhetetlen luxusnak tűnik, egy hosszabb szabadság pedig az álom kategória. Ez azonban nincs rendjén. A BudapestLab segítségével adunk néhány tanácsot, hogyan mehet el egy vállalkozói is szabadságra.

Nem egyszerűen pihenésre van szükséged – bár biztos, hogy arra is –, hanem egy kis szünetre, ami segít majd, hogy a napi mókuskerékből kilépve tudj ránézni a futó ügyekre. Hidd el, lehet, hogy meg fogsz lepődni. Lehet, hogy pihentebben egyértelműnek tűnik majd egy olyan probléma megoldása, amin egyébként hetek óta rágódtál, és az is biztos, hogy mérhetően nő majd a hatékonyságod.

Az Ernst&Young (igaz, 2006-os) felmérése szerint minden 10 órányi növekedés a szabadság idejében 8 százalékos teljesítményjavulást jelentett. Ráadásul a szabadságukat kivevő dolgozók kevésbé akarták otthagyni a cégeiket, mint állandóan dolgozó társaik. A szabadság a stressz-szintet is csökkenti. Oké, ez nem hangzik túl meglepően. Az viszont már igen, hogy egyáltalán nem csak az idő alatt, amíg nem dolgozol! A Calgary Egyetem kutatása szerint ez a nyugtató hatás hosszú ideig fennmarad a munkába való visszatérés után is – hívta fel a figyelmet legfrissebb bejegyzésében a BudapestLab, a Budapesti Gazdasági Egyetem Vállalkozásfejlesztési Központjának blogja.

folyóparton, egy csónak mellett laptopon dolgozó férfi

Bárhonnan “bejárnak” – Kép:Pexel

Miért nem megyünk akkor szabadságra?

Kultúránkban tradicionálisan a kemény munkát tartjuk kívánatosnak, egyenesen kínos azt mondani, hogy valaki „csak” nyolc órát dolgozik naponta, vagy ráér szabadságra menni. Ez már-már úgy tűnik, mintha nem lenne dolga, vagy nem volna elég fontos ember. Pedig micsoda tévedés!

A sikeres vállalkozók mániákusan kötődnek az üzletükhöz, és ez így van rendjén. Ugyanakkor sokan elfeledkeznek arról, hogy a cég sikerességéhez működő vezetőre is van szükség. Vagyis igenis és közvetlenül a cég érdeke, hogy magaddal is foglalkozz! A vállalkozók hajlamosak egynek látni magukat az üzletükkel, ami egészen jól működik addig, míg erős vagy te is, és jól megy az üzlet is. Az esetleges nehezebb időszakokban viszont a cégnek még nagyobb szüksége van az ereje teljében levő vezetőre. Vagyis valamikor fel kell töltened az elemeket, hogy szükség estén bírd a nehézségeket. Ha tehát éppen egy viszonylag nyugalmasabb időszak van – a cég jól megy –, mindenképp érdemes kihasználni a lehetőséget, a magad és a céged érdekében, egy kis pihenésre.

7 dolog, amire muszáj lenne időt szánnia egy vezetőnek
Minden vezető túlterhelt, számtalan döntést kell meghoznia egy nap. Mégis vannak dolgok, amire muszáj időt szánni, ha hosszú távon eredményes és sikeres csapatot szeretnénk vezetni.

Hogy ez bizony megéri, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a világ legmenőbb cégei közül egyre többen (például a Netflix, a LinkedIn, a Virgin Group, de a magyar Prezi is) „végtelen” szabadságot adnak a dolgozóiknak. Vagyis nem a távol töltött napokat számolják, hanem az elvégzett munkát kérik számon. Manapság egyébként tényleg nehezebb kikapcsolni, de van megoldás, hogy hosszabb távon élhetőbbé tedd az életed.

„Nekem ez nem fér bele”

Önfoglalkoztatóként ugyanakkor a szabadság nagyon furcsa dolognak tűnik. A vállalkozói léttel együtt jár, hogy magadnak osztod be az idődet – sok fiatal számára épp ez teszi vonzóvá –, ugyanakkor azt is jelenti, hogy ha munka van, mindegy, hogy reggel van vagy este, hétfő vagy szombat, neki kell látni. Legalábbis sokan így élik meg. Pedig a szabadság – rövidebb vagy hosszabb – legtöbbször döntés kérdése.

Persze tény, hogy hosszabb szabadságot csak akkor lehet bevállalni, ha már működnek bejáratott folyamatok, és van egy csapat, így a cég nem áll le az idő alatt, amíg távol vagy. De egy pár nap szünetre biztosan tudsz lehetőséget teremteni az alábbiak átgondolásával.

5 aknakerülő szabály szabadúszóknak
Ha valaki a saját főnöke lehet, az nagyon klassz dolog, legalábbis első hallásra. De könnyen rémálom lehet az álomból, ha nem figyelünk pár alapvető dologra.

Határidős feladatok

Az első lépés, hogy szedd össze, milyen határidők várnak rád a tervezett vakáció alatt és közvetlenül utána. Gondolj végig mindent az ügyfeleknek való teljesítéstől az adóbefizetésig! Mivel a szabadság nem jelentheti azt, hogy bármivel elmaradsz, indulás előtt valószínűleg lesz néhány, a szokásosnál is keményebb napod, de hidd el, megéri! Ráadásul a tapasztalatok alapján ha azért kell még egy órát ráhúzni a munkára, hogy másnap már ne kelljen bejönni, hirtelen nagyon hatékonnyá tud válni az ember. Az ügyfeleid csak boldogabbak lesznek, ha a határidő előtt néhány nappal teljesítesz, a kötelező befizetésekkel sem kell kivárnod az utolsó napot. Időzítheted előre a hírleveleket vagy blogposztokat.

Azokkal, akikkel rendszeres kapcsolatban vagy, lehetőleg előre közöld, hogy mikor leszel szabadságon. Így nem azon a héten fog megtalálni visszatérő üzleti partnered egy kihagyhatatlan új lehetőséggel.

Munka vakáció alatt

Vállalkozóként nem nagyon engedheted meg magadnak, hogy hetekre teljesen elérhetetlen legyél, de valószínűleg nem is vágysz rá, hogy ilyen hosszú ideig ne tudd követni, mi zajlik a cégben. Viszont annak érdekében, hogy ne váljon távmunkává a vakáció, érdemes előre eldönteni, hogy mikor és mennyit foglalkozol majd munkával.

Itt az ideje, hogy jobban kezelje az idejét
A legkitartóbb cégvezetőt is kimeríti, ha rosszul gazdálkodik az idejével, és ezért állandó feszültségben él. A jó időgazdálkodás a vállalkozás egyik alapköve, ennek érdekében mutatunk néhány ötletet, hogyan induljunk el ezen az úton.

Állíts be a levelezésedben out of office üzenetet! Így akik írnak neked, tudni fogják, hogy nem számíthatnak azonnali válaszra. Ebben az e-mailben add meg annak a nevét és elérhetőségét, akit sürgős esetben kereshetnek helyetted. A „helyettest” hozd képbe a futó dolgokról, mielőtt elmész, így valóban meg fogja tudni ítélni, hogy mi az, ami annyira sürgős és fontos, hogy muszáj neked foglalkoznod vele. Így időben értesülsz arról, amiről muszáj, de nem kell kétszáz e-mailt átolvasnod. Döntsd el, hogy naponta egyszer fogod megnézni az e-maileket, és a nap melyik szakában lesz ez. Ezt előre közölheted a kollégákkal is, így tudni fogják, mikor várhatnak választ.

De milyen hosszú az ideális szabadság?

Ez ügyben két „iskola” küzd egymással. Egyesek szerint a legjobb, ha az év folyamán többször miniszünidőket iktatsz be, vagyis kiveszel egy-két napot. Mások viszont úgy gondolják, a két hétnél rövidebb szabi olyan, mintha nem is lenne. Inkább menj évente egyszer, de akkor hosszú időre, hogy az agyad tényleg ki tudjon kapcsolni.

Finn kutatók arra jutottak a szabadság ideális hosszát vizsgálva, hogy az emberek a nyolcadik napon érzik a leginkább elégedettnek magukat. Vagyis legalább ennyi idő kell ahhoz, hogy valóban el tudjunk kezdeni lazítani. Ugyanakkor a rövid szünetek mellett is szólnak tudományos bizonyítékok – igaz, ez esetben a kutatások azt vizsgálták, mennyire jót tesznek a tényleg munkamentes hétvégék. (Nagyon.) A szabadság ideális hossza tehát egyelőre rejtély, az azonban biztos, hogy szükség van rá.

 

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.